Druga strana njemačke zaposlenosti- potplaćeni, mini poslovi

Europa s divljenjem gleda na Njemačku zbog visoke zaposlenosti. Nezaposlenost im je najniža u posljednjih dvadeset godina.

No, pogled u strukturu zaposlenosti otkriva da su mini poslovi rasli s vrlo niskim plaćam rasli i otvarali se triput brže nego prava radna mjesta. Tako od 41,5 milijuna Nijemaca čak ih 7,3 ima mini poslove. Od toga 2,3 milijuna radi mini poslove uz „pravi“ posao, dok je ostalima mini posao jedini koji imaju, piše Večernji list.

Mini poslovi su zamišljeni kao ulaz na tržište rada za mlade ili kao dodatni izvor zarade, no dogodilo se to da su mnogi ljudi ostali na takvim poslovima, potplaćeni i bez mogućnosti za napredak.

Mini poslove koriste turističke, trgovačke i mnoge druge kompanije, a radnici u sustavu mini poslova mogu zaraditi do 400 eura mjesečno.

Pet milijuna Nijemaca u hrvatskim okvirima je 187 tisuća Hrvata (više od polovice od broja nezaposlenih), a 400 eura u Njemačkoj je jedna petina prosječne plaće. U hrvatskim okvirima to bi iznosilo oko 1110 kuna. Njemačka za razliku od Hrvatske i drugih zemalja nema propisan zakonski minimalac. Problem eksplozije mini poslova primijetila je i Europska komisija koja je objavila ekonomske preporuke za svih 27 zemalja članica EU. (jk)

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox