Državni inspektorat o nepravilnostima u Taxi Cammeu

Državni inspektorat priopćio je da su njegovi inspektori tijekom ove godine proveli inspekcijske nadzore radnih odnosa u tri tvrtke povezane s Taxi Cammeom na niz prijava Cammeovih taksista, Sindikata hrvatskog vozača i nadležnog zagrebačkog Gradskog ureda.

Kod poslodavca Cammeo d.o.o. je početkom srpnja temeljem anonimne prijave obavljen inspekcijski nadzor u vezi prekovremenog rada, no kako je to složen postupak utvrđivanja činjenica još je tijeku. U travnju je, temeljem prijave radnika, utvrđeno da poslodavac nije isplatio plaću radniku, niti mu uručio obračun plaće. Zbog toga je protiv poslodavca i odgovorne osobe podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zagrebu, a obaviještena je i Porezna uprava. Također je obavljen inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da poslodavac kod pet radnika nije sklopio ugovor o radu niti izdao pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, te ih nije prijavio nadležnim tijelima mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja. I zbog tih prekršaja podnesen je Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu te je obaviještena Porezna uprava. Temeljem prijave Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u lipnju je utvrđeno da 64 radnika ne ispunjavaju posebne uvjete za sklapanje ugovora o radu pa je poslodavcu izrečena novčana kazna od 13.000 kuna.

U toj tvrtki je u tijeku još jedan inspekcijski postupak temeljem prijave radnika zbog neisplate plaće, kao i postupak na temelju prijave Sindikata hrvatskog vozača, kaže se u priopćenju. Kod poslodavca MODEM d.o.o. temeljem prijave Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u lipnju je utvrđeno da 31 radnik ne ispunjava posebne uvjete za sklapanje ugovora o radu. Poslodavcu je izrečena novčana kazna od 13.000 kuna. Prije toga je u svibnju temeljem prijave radnika utvrđen prekršaj neisplate plaće i uručenja obračuna dugovane, a neisplaćene plaće, za što je poslodavac kažnjen s 26.000 kuna. Postupak inspekcijskog nadzora po prijavi koju je podnio Sindikat hrvatskog vozača još je u tijeku. Kod poslodavca Autoprijevoz OLIVA d.o.o. također je utvrđeno da 34 radnika ne ispunjava posebne uvjete za sklapanje ugovora o radu pa je poslodavcu izrečena novčana kazna od 13.000 kuna.

Radnici često nisu spremni inspektorima dati izjave

Državni inspektorat u priopćenju ističe kako kroz Službu nadzora u području rada i zaštite na radu postupa po svakoj propisnoj prijavi pri čemu, osobito u nadzorima koji se odnose na radne odnose, nailazi na teškoće u utvrđivanju svih okolnosti jer radnici često nisu spremni inspektorima dati izjave. Također, napominje Državni inspektorat, u nekim se slučajevima zaštita povrijeđenih prava iz radnog odnosa može ostvariti jedino putem nadležnog suda, a ne kroz inspekcijski nadzor. (Hina/mš)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox