Đuro Đaković preuzima Ingru za 6 kuna po dionici

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Đuro Đaković Holdingu objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre, a cijena koju se Đaković obvezuje platiti je 6 kuna po dionici.

Uprava Hanfe je rješenje donijela na sjednici u četvrtak, a u petak je objavljeno na internet stranicama Hanfe i Zagrebačke burze koja je oko 15,45 obustavila trgovanje dionicama i Đuro Đaković Holdinga i Ingre u petak. U obrazloženju Hanfina rješenja se navodi kako je za slavonskobrodski Đuro Đaković Holding obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala 16. srpnja kada je ta kompanija putem Zagrebačke burze izvijestila da je Nadzorni odbor dao suglasnost Upravi za objavu namjere objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre.

Kako na dan nastanka obveze Đuro Đaković Holding nije držao ni jednu dionicu Ingre, obveza objave dobrovoljne ponude za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice Ingre - na 13.545.200 redovnih dionica, nominalnog pojedinačnog iznosa 20 kuna, a što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Ingre, objašnjava se u rješenju Hanfe. Također se ističe kako je slavonskobrodski holding, sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, "uvjetovao dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica" Ingre.

Za jednu dionicu 6 kuna 

Cijena koju se Đuro Đaković u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 6,00 kuna. To je i prosječna cijena po kojoj se dionicama Ingre trgovalo na Zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze za objavu ponude za preuzimanje (od 15. travnja do 15. srpnja), te je određena u skladu sa Zakonom, navodi se uz ostalo u obrazloženju. Uvidom u potvrdu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, kao depozitara, utvrđeno da je Đuro Đaković Holding osigurao novčanu naknadu koja je potrebna za plaćanje dionica koje su predmet ponude za preuzimanje, te je u tu svrhu, depozitaru dostavio dvije neopozive bankarske garancije, a koje su izdale Croatia banka i Centar banka, navodi se uz ostalo u rješenju Hanfe.

S obzirom na ukupan broj dionica Ingre (13.545.200 redovnih dionica) i ponuđenu cijenu od 6 kuna po dionici, neslužbena računica pokazuje da bi Đuro Đaković Holding bi u slučaju preuzimanja svih dionica Ingre trebao 81,27 milijuna kuna. Dionica Ingre do obustave trgovanja danas je na Zagrebačkoj burzi protrgovano za 133,2 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 0,96 posto, na zadnjih 5,24 kune. Manji promet, 91,3 tisuće kuna, imala je danas dionica Đuro Đaković Holdinga kojoj je cijena porasla za 1,92 posto, na 71,50 kuna. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox