Dva dana znanstvene rasprave posvećene post-pandemijskom svijetu

Međunarodna znanstvena konferencija Communication Management Forum ponudila je odgovor na pitanje kako će izgledati poslovni i privatni život po završetku pandemije. Znanstvenici i stručnjaci složili su se kako je kriza mnoge unazadila, ali da je u svemu ključna bila prilagodba. Mnogi su se složili da je pandemija ukazala na to da nam tek predstoje krize i izazovi koje će biti aktualne u narednih nekoliko godina.


Communication Management Forum održan je online, a na njemu su sudjelovali znanstvenici i stručnjaci iz nekoliko zemalja, uključujući Španjolsku, Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusiju te Indiju. Dvodnevni znanstveni događaj pokazao se izvrsnom prilikom za multidisciplinarnu raspravu koja je nužna o krizi poput pandemije. Konferencija je otvorila brojne teme iz područja sociologije, komunikologije, ekonomije i turizma, a okupljeni znanstvenici i stručnjaci ponudili su svoja viđenja o tome što nas očekuje jednom kada pandemija završi.

Izv. prof. dr. sc. Dan Podjed, antropolog sa slovenskom adresom, govorio je o Homo Covidiensisu i prilagodbi čovjeka, rekavši kako je situacija koju je izazvala pandemija bila svojevrsna ugroza za čovječanstvo. Renomirani turistički stručnjak i izvršni direktor zaklade Travel Jeremy Sampson predstavio je svoje viđenje oporavka turističke industrije. Sampson je istaknuo kako je prije pandemije turizam bio fokusiran na masovnost te da se pojavom pandemije potpuno promijenio koncept funkcioniranja turizma.

Doc. dr. sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja pak smatra kako krize poput ove uvećavaju probleme koje smo kao društvo imali i ranije. Pandemija je otvorila mnoge probleme. S jedne strane, gledamo porast govora mržnje u odnosu na različite društvene skupine, a s druge svjedočimo neizmjernom zajedništvu. Kako bismo se mogli nositi sa svime što nam je donijela ova kriza, potrebno je odgovornije ponašanje svih u društvu, rekao je sociolog doc. dr. sc. Ančić, jedan od supredsjedatelja Programskog odbora Communication Management Foruma.

Dekan Edward Bernays University Collegea i jedan od supredsjedatelja Programskog odbora konferencije doc. dr. sc. Damir Jugo istaknuo je da Communication Management Forum postaje tradicionalno mjesto susreta domaćih i svjetskih znanstvenika i stručnjaka. Dodao je da je ovogodišnje izdanje u znanstvenom smislu najrelevantnije dosada.

Organizatori Communication Management Foruma 2021. su Edward Bernays University College, Institut za turizam te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu. Znanstvena konferencija u protekla četiri izdanja okupila je više od 750 znanstvenika i stručnjaka. Communication Management Forum događaj je koji već niz godina doprinosi zaključcima s komunikacijskog i turističkog aspekta. Ovogodišnje izdanje organizirano je u okolnostima pandemije koja je imala utjecaj ne samo na komunikacije i turizam, već na cijelo društvo. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox