Dva sindikata HZMO-a traže Mrsićevu ostavku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju smatraju da je prijedlog Vlade da se povećaju koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO-a apsurdan te da pokazuje svu dvoličnost, bahatost i nemoralnost političke elite na vlasti te su zatražili ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. 

Povećanje plaće dužnosnicima HZMO, kap je koja je prelila čašu. Obrazloženje da se plaća dužnosnicima povećava zbog povećanog opsega poslova sramotno je i nemoralno, pogotovo kada se zna da će većinu poslova odraditi radnici kojima je plaća smanjena. Izjava da se radi o antikorupcijskoj mjeri uvreda je za sve radnike HZMO koji svoj posao odrađuju pošteno i za to su nagrađeni smanjenjem plaće, navode dva sindikata u današnjem priopćenju.

Napominju kako su prije mjesec dana vođeni pregovori o kolektivnom ugovoru za radnike HZMO-a, da su dva manjinska sindikata prihvatila prijedlog poslodavca i potpisala kolektivni ugovor kojim je radnicima HZMO smanjena plaća od 2 do 10 posto ovisno o godinama staža, dok su dva većinska sindikata odbila potpisati kolektivni ugovor te su u prosincu organizirali prosvjede.

Dva sindikata navode i kako je sadašnji ravnatelj HZMO-a (Srećko Vuković) bio ravnatelj Zavoda i u vremenu od 2001. do 2004. godine kada su radnicima također smanjene plaće od 20 do 53 posto te tvrde da je zbog izgubljenih sudskih tužbi oštetio proračun za više od 13 milijuna kuna. I za to je, tvrde, nagrađen.

I zato kažemo - dosta je. Tražimo ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića budući se pokazao nesposobnim za vođenje ministarstva, te je izgubio integritet pravednog i moralnog čovjeka, zaključuje se u priopćenju Radničkog sindikata HZMO-a i Nezavisnog sindikata zaposlenih u mirovinskom osiguranju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox