DZS: Smanjen promet u distributivnoj trgovini 7,6%

Poslovni subjekti (pravne osobe i obrtnici) u Hrvatskoj su tijekom drugog tromjesečja ove godine u distributivnoj trgovini ostvarili promet veći od 62,9 milijardi kuna s PDV-om, što je 7,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci za šest mjeseci ove godine pokazuju još izraženiji pad s obzirom da je ostvarenih 116,3 milijarde kuna prometa s PDV-om za 8,7 posto manji promet nego u prvom polugodištu lani.

Glavninu prometa ostvarile su pravne osobe, na koje se u prvih šest mjeseci odnosilo 111,8 milijardi kuna ukupnog prometa, što je u odnosu na isto razdoblje lani pad za 8,6 posto.

Promet u distributivnoj trgovini koji su ostvarili obrtnici pao je za 10,8 posto i u šest mjeseci ove godine promet im je iznosio 4,5 milijardi kuna prometa.

Najveći je promet među trgovačkim djelatnostima ostvaren u trgovini na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima i iznosio je oko 52,9 milijardi kuna, što je 9,4 posto manji promet nego u prvom polugodištu lani.

U trgovini na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima promet je smanjen za 5 posto i iznosio je 44 milijarde kuna. Najveći je promet pritom realiziran u trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, gotovo 20 milijardi kuna što je u odnosu na prvo polugodište lani pad za 0,9 posto.

Najizraženiji pad prometa u distributivnoj trgovini u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se kod trgovine na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima; popravku motornih vozila i motocikla, a ostvarenih 10 milijardi kuna u toj djelatnosti je za 22,2 posto manji promet nego u razdoblju siječanj-lipanj prošle godine.

Statistički podaci pokazuju da se i u drugom tromjesečju ove godine nastavlja pad broja prodavaonica/servisa kao i pad broja zaposlenih u distributivnoj trgovini.

Prema podacima DZS-a, na kraju drugog tromjesečja ove godine u distributivnoj je trgovini bilo 40.035 prodavaonica/servisa što je gotovo dvije tisuće manje nego krajem lipnja prošle godine.

Pravne su osobe imale ukupno 23.060 prodavaonica ili 780 njih manje nego krajem krajem lipnja 2009. godine, dok je broj prodavaonica/servisa u vlasništvu obrtnika smanjen za gotovo 1.200 njih, na 16.975 njih.

Broj zaposlenih u distributivnoj trgovini u godinu je dana smanjen za 11.554 osobe i krajem lipnja ove godine u toj je djelatnosti bilo ukupno 221.529 zaposlenih.

Od toga je njih 184.240 bilo zaposleno u pravnim osobama koje obavljaju djelatnost distributivne trgovine, što je u odnosu na kraj lipnja prošle godine 8.715 zaposlenih manje, dok je broj zaposlenih u obrtima smanjen za 2.839 osoba i krajem lipnja ove godine obrti u distributivnoj trgovini imali su 37.289 zaposlenih. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox