EBRD podržava Sloveniju u procesu privatizacije

Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je potporu Sloveniji u procesu privatizacije, izazivši ujedno zabrinutost zbog prijetnje jačanja 'ekonomskog nacionalizma' u zemljama u kojima banka posluje.

Dobro strukturirana privatizacija može pomoći stimulirati rast i pojačati zapošljavanje. To je posebno važno u aktualnom razdoblju pojačanih gospodarskih izazova, kazao je Suma u okviru sudjelovanja na Strateškom forumu na Bledu. U sklopu regije koju obuhvaća EBRD upravo su zemlje jugoistočne Europe posebno ranjive, dodao je.

U razgovoru s visokim dužnosnicima Slovenije čelnik EBRD-a obećao je podršku potezima slovenskih vlasti usmjerenima na povećanje priljeva prijeko potrebnih stranih ulaganja. U dugoročnom je nacionalnom interesu Slovenije da otvori svoje gospodarstvo stranim investitorima, naglasio je Suma na forumu na Bledu, tijekom kojeg je razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i ministrom financija Janezom Šušteršičem, slovenskim predstavnikom u odboru guvernera EBRD-a.

Čelnik EBRD-a ujedno je izrazio zabrinutost zbog usporavanja reformi, prijetnje jačanja ekonomskog nacionalizma i opasnosti zaštite "strateških interesa" u cijeloj regiji u kojoj posluje EBRD a proteže se od srednje i jugoistočne Europe do bivšeg Sovjetskog Saveza, te odnedavno i do južnog i istočnog Mediterana. Naglasio je da je potreban snažan odgovor koji će obuhvatiti suradnju na međunarodnoj razini i ubrzane strukturne reforme i privatizaciju na razini pojedinih zemalja, te reformu tržišta rada i pravosudnih sustava. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox