EFZG: Provjera poslova u ''fušu'' vrijednih 35 milijuna kuna

Državna revizija od kraja prošle godine provjerava poslovanje svih visokoškolskih ustanova u državi, a rezultate možemo očekivati najranije u travnju ili svibnju, piše Slobodna Dalmacija. Najviše se u medijima spominje Ekonomski fakultet na kojem se istražuju 32 projekta vrijedna 35 milijuna kuna.

 

Riječ je o projektima od 2004. Do 2009. Godine kada su dekani tog fakulteta bili prof.dr. Ivan Lovrinović i Darko Tipurić. Sumnja se da su ti projekti bili zapravo alibi za izvlačenje novca, budući da su ih naručivale tvrtke poput HEP-a, Hrvatskih šuma, Plinacroa, različitih ministarstava, Podravke, Croatia osiguranja, Diokija, Jadrolinije, kao i gradova Zagreba, Dubrovnika i Bjelovara. Još su k tome studije ocjenjene neupotrebljivima, piše Slobodna.

Aktualni je dekan Ekonomskog fakulteta, Tonći Lazibat, komentirao kako su revizori još na fakultetu, ali ako se utvrde nepravilnosti da će i sam podnijeti prijave protiv odgovornih jer želi da je na Fakultetu ''čisto stanje''. Iz istog je razloga pokrenuta i interna istraga.

Obično se takav posao, u kojem se vrte milijunski iznosi, ne smatra spornim. Dodatne poslove, od kojih koristi ima i profesor i sam fakultet, ostvaruje većina njih. Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Željko Potočnjak, pojašnjava da je to su to legalne djelatnosti jer fakulteti, osim znanstveno-obrazovnog rada, mogu na Trgovačkom sudu registrirati i druge stručne djelatnosti.

Odobrenje za takve honorarne poslove mora dati dekan, koji obično i potpisuje takve ''vanjske ugovore''. Problem je u tome što sveučilište nije integrirano, pa ni ono ni rektor nemaju uvid u vlastie prihode fakulteta. (SJ)

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
Foto: PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox