Egipat povukao veleposlanika u Izraelu

Egipat je u subotu odlučio povući svojeg veleposlanika u Izraelu, prosvjedujući protiv ubojstva svojih pet policajaca na granici s Izraelom, objavila je egipatska televizija.

 

"Egipat je odlučio povući svojeg veleposlanika u Izraelu dok se Izrael službeno ne ispriča", objavila je televizija. Nešto ranije je izraelski veleposlanik u Kairu pozvan u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bio izražen službeni prosvjed zbog ubojstva policajaca.

 

Egipatska vlada zatražila je i "izraelsku službenu ispriku"

Ovo je drugi put da Egipat, prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom 1979. godine, povlači svojeg veleposlanika u Izraelu. Prvi je put to učinjeno u studenome 2000. kada su Egipćani prosvjedovali protiv "izraelske prekomjerne upotrebe sile" nad Palestincima nakon izbijanja druge Intafade.

Više od 20 ljudi, među kojima osam Izraelaca, ubijeno je u četvrtak u napadima na izraelska vozila u blizini granice s Egiptom u sinajskoj pustinji, što je izazvalo zabrinutost u Izraelu oko pojačane vojne aktivnosti uzduž granice.

Izraelci su uzvratili masovnom ofenzivom svojih snaga uzduž granice, sjeverno od ljetovališta Eilata na Crvenom moru. Po egipatskim izvorima, izraelski progonitelji ušli su na egipatski teritorij i tamo usmrtili petoricu graničnih policajaca. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox