EIF i Zagrebačka banka sklopili prvi Ugovor o jamstvu za mikrokreditiranje (European Progress Microfinance Facility) u Hrvatskoj

Europski investicijski fond (EIF) i Zagrebačka banka (Zaba) sklopili su Ugovor o jamstvu s ciljem podrške hrvatskih mikro poduzetnika.

Ovim Ugovorom Zagrebačka banka omogućit će jednostavniji pristup financiranju poduzetnicima u Hrvatskoj, osobito onima kojima su krediti iz tradicionalnih bankarskih izvora teže dostupni.
Sredstva za financiranje European Progress Microfinance Facility programa osigurava Europska komisija, dok njime upravlja Europski investicijski fond.
Komentirajući Ugovor, direktor EIF-ovog Mikrofinanciranja Per-Erik Eriksson rekao je: „Zadovoljni smo što smo potpisali aranžman o mikrofinanciranju sa Zagrebačkom bankom i uvjereni smo da će ovo financiranje koristiti mikro poduzetnicima, osobito ugroženim grupama, te da će doprinijeti socijalnom uključivanju i stvaranju radnih mjesta u Hrvatskoj“.
Aranžman će omogućiti Zagrebačkoj banci da nastavi razvijati svoje trenutne aktivnosti kreditiranja početnika, malih i mikro poduzetnika, obrtnika i samozaposlenih u Hrvatskoj.

Povodom potpisivanja ovog Ugovora, član Uprave Zagrebačke banke Milivoj Goldštajn je izjavio: “Drago nam je što će ova linija mikrokredita pomoći poduzetnicima koji su, premda mali, okosnica hrvatskog gospodarstva. Ovaj nastavak naše uspješne suradnje s EIF-om omogućava našim klijentima da se u planiranju svog razvoja oslone na nas kao svoje partnere te im pruža lakši pristup sredstvima koja su im potrebna za širenje njihova poslovanja.”
Mikro poduzetnici koji žele podnijeti zahtjev za mikrokredit u sklopu ovog aranžmana mogu se izravno obratiti u poduzetničke centre Zagrebačke banke.                                           

O programu European Progress Microfinance Facility
European Progress Microfinance Facility program pruža bankama jamstva i financijske instrumente za mikrofinanciranje. Inicijativu su pokrenule Europska komisija i Europska investicijska banka s ukupnim iznosom od 205 milijuna EUR. Cilj programa je olakšati pristup financiranju za mikro poduzetnike, uključujući i samozapošljavanje. Posebna pažnja posvećena je, između ostalih, grupama s ograničenim pristupom konvencionalnom kreditnom tržištu, kao što su primjerice  poduzetnice, mladi poduzetnici, poduzetnici koji su pripadnici manjina, poduzetnici s invaliditetom, trgovci pojedinci itd. Odabrani posrednici (banke i slične institucije) koji sudjeluju u programu omogućavaju financiranje u iznosu do 25.000 EUR. European Progress Microfinance Facility programom nije omogućeno  izravno financiranje mikro poduzetnika ni pojedinaca od strane EIF-a.

Ugovor sklopljen sa Zagrebačkom bankom predstavlja 62. sklopljeni ugovor u okviru European Progress Microfinance _Facility programa od njegovog osnutka 2010. godine. Kroz program je do sada u korist mikro poduzetnika u Europskoj zajedinici ugovoreno više od 130 milijuna EUR. Zemlje u kojima su potpisani ugovori uključuju Austriju, Belgiju, Bugarsku, Cipar, Dansku, Francusku, Grčku, Irsku, Italiju, Litvu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju, Slovačku, Španjolsku, Švedsku, Nizozemsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Za daljnje informacije o ovoj inicijativi posjetite: www.ec.europa.eu/epmf

O EIF-u
Središnja misija Europskog investicijskog fonda (EIF) je potpora europskim mikro, malim i srednjim poduzećima (SME) olakšavajući im pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija instrumente financiranja perspektivnih poduzeća u ranoj fazi razvoja i ekspanzije, jamstva i instrumente mikrofinanciranja kojima se posebno cilja na ovaj segment tržišta. EIF u ovoj ulozi promiče ciljeve EU koji se tiču potpore inovacijama, istraživanju i razvoju, poduzetništvu, rastu i zapošljavanju.
EIF-ova ukupna neto izdvajanja privatnim equity fondovima iznosila su više od 7,9 milijarda eura krajem 2013. EIF je s ulozima u 435 fondova vodeća institucija zahvaljujući veličini i opsegu svojih ulaganja, posebice u visokotehnološke segmente i segmente u ranom stadiju razvoja. EIF-ov portfelj kreditnih jamstava vrijedi ukupno 5,6 milijarda eura u preko 300 transakcija krajem 2013, što ga čini vodećim pružateljem jamstava u financiranju SME-jeva i mikrofinanciranju u Europi.
Više informacija o EIF-u dostupno je na www.eif.org.

O Zagrebačkoj banci d.d.

Zagrebačka banka već je godinama vodeća banka u Hrvatskoj po kvaliteti proizvoda i usluga, tehnološkoj inovativnosti, mreži samouslužnih uređaja te uspješnim poslovnim rezultatima. U Hrvatskoj posluje s više od 60 tisuća korporativnih klijenata i više od 1,1 milijuna građana. Zauzima četvrtinu aktive hrvatskoga bankarskog sektora i 17 posto aktive bankarskog sektora Bosne i Hercegovine kao vlasnik UniCredit banke d.d. Mostar.

Od ožujka 2002. godine Zagrebačka banka članica je Grupe UniCredit, jedne od najuspješnijih financijskih grupacija u Europi, te je unatoč tome što posluje u relativno maloj zemlji jedna od vodećih banaka u Srednjoj i istočnoj Europi (CEE). Svojim programima kreditiranja namijenjenim poduzetnicima od mikro razine do velikih poduzeća Zagrebačka banka važan je čimbenik za razvoj hrvatskog gospodarstva te nastoji u odnosu sa svakim klijentom biti banka savjetnik i partner.

Više informacija o Zagrebačkoj banci dostupno je na www.zaba.hr.

Dodatne informacije za medije

Za EIF, molimo kontaktirajte:
David Yormesor, d.yormesor@eif.org, ili posjetite EIF-ovu webstranicu www.eif.org 

Za Zagrebačku banku d.d., molimo kontaktirajte:
Odnose s medijima, PR@unicreditgroup.zaba.hr ili posjetite webstranicu Zagrebačke banke www.zaba.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox