Erdogan: Proces turskog približavanja Uniji ne smije se usporiti

Proces turskog približavanja EU-u ne smije se usporiti - izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u subotu u Berlinu nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, naglasivši tako sve veću frustraciju Ankare sporim odvijanjem turskih pristupnih pregovora.

 

Proces se ne smije usporavati. Mi s naše strane odlučno nastavljamo pregovore, naročito kad su u pitanju međunarodni i regionalni odnosi - rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom.

Merkel je rekla da su turski pregovori odvijaju prema planu, ali je rezultat još uvijek otvoren. Pregovori traju, proces se nastavlja. No, taj proces ima otvoreni rezultat - rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka predlaže "privilegirano partnerstvo" Europske unije i Turske, ali naglašava da pregovori ne smiju prejudicirati ishod. Ankara zahtijeva da cilj pregovora mora biti punopravno članstvo.

Turska je dosad otvorila 13 od 33 pregovaračka poglavlja. U osam su pregovori zamrznuti dok Turska ne otvori svoje luke ciparskim brodovima. Otvaranje preostalih poglavlja blokiraju Cipar i Francuska.

Erdogan je zatražio njemačku potporu turskom pregovaračkom procesu. Merkel je najavila da će u siječnju posjetiti Cipar i vidjeti može li Nemačka odigrati posredničku ulogu u rješavanju ciparsko-turskih problema, koji jesu glavna prepreka turskom napretku u pregovorima.

Što se bilateralnih odnosa tiče, Turska i Njemačka su dogovorile blisku suradnju u borbi protiv terorizma i osnovale zajedničko povjerenstvo u tu svrhu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox