EU će imati posla i nakon nedjelje

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastat će se ponovno u subotu navečer u Bruxellesu uoči summita čelnika EU-a, koji će se održati u nedjelju, te najavili još jedan summit koji će se održati najkasnije do sljedeće srijede.

Predsjednik Republike i kancelarka sastat će se u subotu navečer u Bruxellesu uoči sastanka Europskog vijeća i summita eurozone u nedjelju. Francuska i Njemačka su se složile da će svi elementi globalnog i ambicioznog odgovora (na dužničku krizu) biti temeljito razmotreni na summitu u nedjelju kako bi definitivno mogli biti prihvaćeni od strane šefova država ili vlada na njihovu drugom sastanku koji će se odraditi najkasnije do srijede, kaže se u zajedničkom francusko-njemačkom priopćenju nakon telefonskog razgovora između Merkel i Sarkozya.

Usuglašena stajališta

Predsjednik i kancelarka potpuno su suglasni kako bi se donio globalni i ambiciozni odgovor na krizu koju trenutno prolazi eurozona, dodaje se u priopćenju. Taj odgovor, ističu Merkel i Sarkozy, sadržavat će sljedeće elemente: operativnu provedbu novih intervencijskih modaliteta europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), plan za jačanje kapitala europskih banaka i uspostavu ekonomske vlade eurozone i jačanje gospodarske integracije.

Pariz i Berlin traže da se "hitno otvore pregovori" s privatnim bankama kako bi se došlo do sporazuma o održivom grčkom dugu. Neimenovani visoki dužnosnik EU-a u četvrtak je izjavio da bi čelnici eurozone trebali u nedjelju donijeti političke odluke i smjernice o rješavanju dužničke krize, što ne isključuje mogućnost da će i nakon toga summita trebati razraditi neke pojedinosti na ministarskoj razini. (Hina/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox