EU sufinancira razvoj održivog urbanog prijevoza

Temeljem javnog poziva koji je raspisao Europski institut za inovacije i tehnologije (EIT), Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla danas su službeno započeli šestomjesečni projekt SumBOOST (Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox), vrijedan 1,3 milijuna kuna od kojih je 84 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije (EU).


Po završetku projekta, Grad Rijeka će dobiti novu stratešku podlogu za realizaciju mjera iz područja urbane mobilnosti koje će značajno unaprijediti prometni sustav grada i usmjeriti ga na korištenje održivih oblika mobilnosti. Rezultati analiza bit će dostupni i na nadograđenom portalu otvorenih podataka Grada Rijeke, a akademski dionici imat će mogućnost korištenja nove metodologije u Laboratoriju za znanost o podacima u prometu i logistici koji su zajedno oformili Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Ericsson Nikola Tesla.

Cilj projekta SUMBooST je stvaranje novog metodološkog okvira, odnosno alata koji kombinira tradicionalno prometno inženjerstvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava. Metodologija će dionicima uključenim u planiranje i pružanje usluga vezanih za urbanu mobilnosti omogućiti upotrebu novih izvora podataka, alata i metoda kako bi učinkovito koristili podatke iz stvarnog svijeta za planiranje održive urbane mobilnosti te temeljem njih stvorili nova rješenja za identificirane probleme u prometnom sustavu.

Korištenjem tradicionalnih metoda prikupljanja podataka, poput analize strateške dokumentacije, brojanja prometa, snimanja prometnih tokova i anketiranja te analizom anonimiziranih skupova podataka, identificirat će se zone kojima dominiraju ekološki neprihvatljivi i energetski neučinkoviti oblici mobilnosti. Konkretno, u gradu Rijeci će se pronaći parovi izvorišno odredišnih zona u kojima je natprosječno visok udio korištenja osobnih automobila za svakodnevna putovanja. Potom će se, kroz detaljniju analizu tih parova identificirati potencijalne mjere iz domene urbane mobilnosti kojima bi se potaknuo prijelaz prema održivim oblicima putovanja između identificiranih zona, sredstvima kao što su željeznica, javni prijevoz autobusom, žičara, klasični ili električni bicikl i slično. Predložene mjere bit će prezentirane građanima i dionicima prometnog sustava koji će ih moći ocijeniti i prioritizirati te dati vrijedne povratne informacije.

EIT je neovisno tijelo EU, osnovano 2008. godine sa ciljem poticanja inovacija u cijeloj Europi te financirano iz programa Obzor 2020 (Horizon 2020). Kroz fond „Urbana mobilnost“ ovaj institut potiče integraciju na svim razinama kako bi se ubrzale promjene prema održivom modelu urbane mobilnosti. Cilj mu je razviti i primijeniti rješenja za mobilnost ljudi i roba te time smanjiti probleme i stvoriti pozitivan utjecaj na gradove i građane. Teži oblicima mobilnosti koji omogućavaju pristupačno, brzo, udobno, sigurno i ekološki čisto kretanje, a istodobno omogućavaju gradovima povratak javnih prostora koje su preuzeli automobili i ostali neodrživi oblici putovanja. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox