EU uvodi zakon koji će ušutkati agencije za kreditni rejting

Agencije za kreditni rejting kao što su Moody's, Standard&Poor's i Fitch postavile su se kao pravi gospodari eurokrize, pred čijom ocjenom strepe vlade jer im one, u neku ruku, određuju financijsku budućnost, piše tportal. Europska komisija odlučila je tome stati na kraj.

Povjerenik Europske komisije za zajedničko tržište Michel Barnier izjavio je njemačkom Financial Timesu da je EU pripremila zakon koji će zabraniti agencijama za kreditni rejting objavljivanje ocjena u kritičnim periodima. Za njihovu šutnju bit će zadužena Esma, financijsko nadzorno tijelo Unije sa sjedištem u Parizu uspostavljeno ove godine.

Argumentacija za ovaj potez je da srozavanje ocjena u kritičnim periodima samo dodatno otežava proces oporavka i rezultira destabilizacijom globalne ekonomije. Spomenuti zakon na snagu bi mogao stupiti u jesen 2012.

Na oproštajnom prijemu za guvernera Središnje banke Jean-Claudea Tricheta njemačka kancelarka Angela Merkel čvrsto je stala iza ideje zajedničke Europe.  Ako padne euro, pada i Europa. Nećemo dozvoliti da se to dogodi, izjavila je tom prigodo Merkel. Dodala je i da ''promjene ustava Unije nikako nisu isključene. One ne smiju biti tabu.''  (jh)

 

 

 

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox