EU za bolju zaštitu djece na internetu

Foto: Ilustracija

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su rezoluciju kojom traže bolju zaštitu djece na internetu. Članice EU-a morale bi ojačati napore kroz zakone, suradnju ili razmjenom dobrih praksi u borbi protiv ilegalnog ili štetnog sadržaja te osigurati da sadržaji koji se koriste budu manje rizični.

Svi mladi Europljani u dobi od 9 do 16 godina koriste računala za igru ili zadaće, a polovica onih između 11 i 16 godina kaže da im je lakše izraziti se u virtualnom nego u stvarnom svijetu, pokazalo je istraživanje.

 Djeca su pritom izložena raznim rizicima - nasilju, pornografiji ili uznemiravanju - za koje često njihovi roditelji ne znaju.

Zastupnici preporučuju da institucije i davatelji usluga na internetu ojačaju koordinaciju kako bi se olakšalo prijavljivanje ilegalnog sadržaja ili zloporabe te da surađuju s policijom i pravosudnim sustavima za maloljetnike.

Također naglašavaju potrebu jačanja suradnje s trećim zemljama kako bi se štetni sadržaj koji je stavljen na internet s njihovog teritorija mogao ubrzano ukloniti.

Parlament također podupire prihvaćanje tehnologija čiji je cilj spriječiti djeci pristup sadržaju neprikladnom za njihovu dob, poput instrumenata za roditeljsku kontrolu ili sustava provjere dobi, piše hrt.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox