Europska komisija blagoslovila privatizaciju Brodosplita

Ministarstvo gospodarstva zaprimilo je danas odluku Europske komisije o prihvaćanju izmjena i dopuna Programa restrukturiranja i nacrta Ugovora o privatizaciji Brodosplita, priopćeno je iz toga ministarstva.

Sukladno dogovorenim rokovima, 16. srpnja 2012. godine Republika Hrvatska je Europskoj komisiji dostavila potrebnu dokumentaciju, koja je u redovnoj proceduri prihvatila Odluku o prihvaćanju izmjena i dopuna Programa restrukturiranja i nacrta Ugovora o privatizaciji Brodosplita, navodi se u priopćenju.

Samoborski DIV Tvornica vijaka predao je Ponudu za kupnju dionica Brodograđevne industrija Split 19. svibnja 2010. godine. Zaključkom Vlade od 2. rujna 2010. godine odlučeno je da se za tu splistku tvrtku nastave pregovori s DIV-om kao ponuditeljem, navodi se dalje u priopćenju iz Ministarstva.

Ponuditelj je nastavio usuglašavanje programa restrukturiranja brodogradilišta s konzultantima Europske komisije, što je dovelo do konačnog odobrenja programa od strane Komisije 25. veljače 2011. godine. Nakon toga razmijenjeno je nekoliko prijedloga i protuprijedloga bez donošenja odluka kao, i definiranja pretpostavki za njihovo donošenje od strane države.

Nastavak pregovora s DIV-om

Početkom ove godine, ponovo se intenziviraju pregovori i ponuditelju se daje rok do kraja veljače da izvrši dodatno dubinsko snimanje (due dilligence) zbog proteka vremena od trenutka podnošenja ponuda. Ponuditelj je obavio dubinsko snimanje u društvu u razdoblju od 21. do 24. veljače 2012.

Vlada RH je 22. ožujka 2012. donijela Odluku kojom se ponuda DIV-a za kupnju 8.073.568 dionica društva Brodograđevna industrija Split d.d. prihvaća i nastavlja rad na privatizacijskom ugovoru.

Odluku o tome treba u redovnoj proceduri donijeti i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, sukladno čl. 11. Zakona o državnim potporama. Postupak odobrenja i donošenja rješenja je u tijeku, zaključuje se u priopćenju iz Ministarstva gospodarstva. (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox