Europska unija kreće u borbu protiv pranja novca

Europska unija odlučila je stati na kraj mafiji i donijela nove mjere za konfiskaciju bespravno stečene imovine da bi državama članicama olakšala borbu protiv organiziranog kriminala, piše jutarnji.hr

Nevjerojatnih 150 milijardi eura godišnje u Italiji odlazi u džepove kriminalaca, a u cijeloj EU samo na prodaji droge obrće se oko 100 milijardi eura godišnje. Ali tome bi uskoro mogao doći kraj jer Europska unija novim mjerama planira pojednostaviti oduzimanje pokretnina i nepokretne imovine stečene kriminalnim radnjama. Direktivu kojom bi se tako nešto omogućilo u Bruxellesu je predložila Cecilia Malmström, povjerenica Europske Unije za unutarnje poslove. Kriminalce treba udariti tamo gdje ih najviše boli, dakle traganjem za njihovim novcem i vraćanjem njihova profita u zakonsku ekonomiju, što je posebno važno sada u vrijeme gospodarske krize - rekla je Malmström.

Uz mnoge prednosti koje u Europskoj uniji koriste obični građani čini se da prednosti znaju iskoristiti i kriminalci koji zbog različitog zakonodavstva i prakse u pojedinim državama članicama svoju zaradu uspješno prebacuju iz jedne u drugu državu. Kupnje kuća, automobila, restorana, malih poduzeća i dionica samo su neki primjeri kako se ilegalan profit može reinvestirati u legalne poslove, piše u dokumentu Europske komisije u kojem se među mjerama za borbu protiv te pojave predlaže i lakše oduzimanje imovine koju je osumnjičenik prebacio na treću osobu.

Predlaže se dopuštanje konfiskacije kada je nemoguće donijeti presudu jer je osoba umrla, trajno bolesna ili je pobjegla. Traži se i da tužiteljstvo može privremeno zamrznuti imovinu optuženiku, uz potvrdu suda, ako postoji rizik da ta imovina nestane u slučaju da se ne poduzme mjera. Države bi trebale preuzeti upravljanje zamrznutom imovinom kako ona ne bi izgubila na vrijednosti prije konfiskacije. I naravno, u svim bi se slučajevima trebalo osigurati poštivanje temeljnih prava kao što su presumpcija nevinosti i pravo na imovinu. Iako se Bruxelles u dokumentu nije posebno osvrtao na stanje u Hrvatskoj nije tajna da pranje novca kod nas smatraju velikim problemom. Tako su procijene UN-a da se u Hrvatskoj preko kupnje nekretnina i raznih ulaganja opralo na desetke milijardi eura. (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox