Europska unija: Rat protiv kriminala i terorizma

Povjrenica je za unutarnje poslove i sigurnost, Cecilia Malmström, najavila kako Europska komisija ima namjeru poboljšati borbu protiv organiziranog kriminala.

Strategija ima pet podučja gdje je potrebno djelovanje i dodatna akcija:

organizirani kriminal
terorizam
kibernetski kriminal
upravljanje granicama
kriza upravljanja

 U strategiji je usvojena 41 konkretna mjera koja će se primijenjivati u iduće četiri godine, s ciljem povećanja sigurnosti građana, poslovanja i društva.

Europska unija, poput NATO-a, sada nastoji poduzeti mjere protiv mogućih napada koji dolaze putem interneta.Tako namjerava poduzeti nove korake po pitanju brzog "zamrzavanja" imovine koja je stečena na kriminalan način, a u borbi protiv terorizma planirane su odredbe o nadzoru kretanja novca na računima, piše nacional.hr.

Kibernetski centar

Za iduću godinu EK želi predstaviti prijedloge za razmjenu podataka putnika u zračnom prometu između zemalja članica EU-a.

Malström je najavila i osnivanje kibernetskog centra pod okriljem Europola te stvaranje tima koji će odmah moći odgovoriti na bilo koji oblik kompjuterskog napada.

Iduće godine namjeravamo osnovati Europski sustav nagledanja granica, Eurosur. Želimo zajedničko izvješće o trgovini ljudima, krijumčarenju ljudima i ilegalnoj trgovini roba kako bi imali bolju osnovu za zajedničke akcije - rekla je Malström i najavila i pooštrene mjere Europske unije oko suzbijanaja pranja novca kako bi se bolje došlo do imovine koja potječe iz kriminalnih radnji. Samo prodaja droge u Europskoj uniji ostvaruje godišnje prihode od oko 100 milijarda eura, piše nacional.hr. (S.J.)

 

Izvor: www.nacional.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox