Evo koliko košta proizvodnja iPada mini

Foto: Ilustracija

Iako je cijena iPada mini za krajnje kupce 329 dolara proizvodnja tableta košta oko 188 dolara.

iSuppli se bacio na otvaranje manje verzije „velikog brata“ i pokušaj identifikacije proizvođača pojedinih komponenti te konačne proizvodne cijene. Tako proizvodnja osnovnog 16-gigabajtnog modela bez WiFi-ja košta oko 188 dolara.  Naravno, tu je riječ samo o cijeni materijala, a razlika prodajne cijene u odnosu na proizvodnu nije čisti profit, jer tvrtke mnogo novca potroše na razvoj, marketing i softversku podršku za uređaj, piše bug.hr

Međutim, valja reći da materijali od kojih je izrađen 16-gigabajtni Nexus 7 koštaju oko 160 dolara, a uređaj se prodaje za oko 200 dolara, dok Amazon na svojim Kindleovima Fire HD ništa ne zarađuje, jer se nadaju zaradi kroz sadržaje koje će prodati putem servisa kojima kupci pristupaju preko Kindleova.

Izdašni profit Apple ostvaruje na prodaji proizvoda s više integrirane flash memorije, koja tek malo povisuje cijenu proizvodnje, ali u prodaji su ti uređaji osjetno skuplji - za 100, odnosno 200 dolara. Stoga Apple na 32 gigabajtnom modelu zaradi dodatnih oko 90, a na 64 gigabajtnom modelu čak 162 dolara. Otkriveni su i proizvođači nekih komponenti, pa se tako zna da komponente vezane uz ekran osjetljiv na dodir proizvode LG Display i AU Optronics. Ekran, u kojem je iskorištena nova tehnologija GF2 koja omogućava smanjivanje debljine, navodno košta 80 dolara što je 43% ukupne cijene svih komponenti.

Procesor A5 je proizveo Samsung, međutim Apple je izbjegao Samsungove komponente gdje god je mogao, pa tako uz ekran iPad mini nema ni Samsungovu memoriju. Flash memoriju je proizveo Hynix (16 gigabajta košta 15,5 dolara), a radnu memoriju Elpida. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox