Evo koliko su zbog krize izgubili Amerikanci

Prema izvješću Better Marketsa, neprofitne javne udruge kojoj je cilj reforma Wall Streeta, financijska kriza koja je izbila nakon bankrota investicijske banke Lehman Brothers u rujnu 2008. i naknadna gospodarska kriza stajale su Sjedinjene Države 12.800 milijardi dolara.

Prema izvješću Trošak krize, prvom kojim se pokušalo procijeniti koliko su financijska kriza i recesija naštetile američkom gospodarstvu, Better Markets procjenjuje da gubitak realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2008. do 2018. godine iznosi 7.600 milijardi dolara. Radi se o kumulativnoj razlici između potencijalnog BDP-a – koliki bi bio da nije bilo financijske i ekonomske krize - i stvarnog BDP-a, te procjena u tom razdoblju.

Uz to, Better Markets procjenjuje da je između 2008. i 2012. godine izbjegnut gubitak BDP-a od 5.200 milijardi dolara. Radi se o procjeni mogućeg dodatnog gubitka BDP-a koji je spriječen izvanrednim fiskalnim i monetarnim mjerama. Procjena o ukupnom gubitku od 12.800 milijardi dolara je konzervativna, napominje predsjednik i izvršni direktor Better Marketsa Dennis Kelleher.

U izvješću se također ističe utjecaj nedavne financijske krize i recesije na američko gospodarstvo, pa se navodi da je trenutačno 23,1 milijun Amerikanaca bez posla ili ne mogu naći stalni posao s punim radnim vremenom. Uz to, 9,3 milijuna Amerikanaca izgubilo je zdravstveno osiguranje, dok je 11 milijuna kućevlasnika, ili gotovo jedan od četiri, opterećeno hipotekarnim kreditima koji su veći od vrijednosti njihovih kuća. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox