Ferovac prosvjeduje: Uništava nas uvozni lobi

U Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji na raskrižju ceste koja vodi prema Našicama i Slavonskom Brodu u 11 sati počeo je seljački prosvjed s 30-ak traktora i drugih strojeva, a vozila i dalje pristižu.

Po riječima predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Dragutina Dukića, na prosvjedu sudjeluju samo seljaci iz Požeško-slavonske županije jer je s ostalim županijskim seljačkim udrugama dogovoreno da će se oni postupno priključivati svaki na svom području. Kazao je da ih podupire i Sindikat seljačkih udruga u kojem su najavili sudjelovanje u prosvjedima te da će se u Osječko-baranjskoj županiji prosvjedi početi održavati u srijedu. Dodao je kako ga je s njim razgovarao ministar poljoprivrede Petar Čobanković i najavio svoj dolazak na razgovor u srijedu u Kutjevu.

Pogodovanje uvoznom lobiju

Od naših zahtjeva nećemo odustati i na cesti ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi - ponovio je Dukić, dodavši kako se vrlo brzo na cestama može očekivati više tisuće traktora i prosvjednika. Među ostalim seljaci zahtijevaju jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farma za nula kuna, kamate od najviše 4 posto, da se ovrhe ne odnose na potpore, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. te da ova godina ne bude referentna godina. Dukić je naglasio kako traže da se u Hrvatskoj što hitnije izradi i donese strategija poljoprivredne proizvodnje, s naglaskom na domaću proizvodnju jer, kako je rekao, dosta je uvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane koji hrvatskog seljaka isključuje, a očito pogoduje uvoznom lobiju. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox