Fitch: Hrvatska vlada ima vjerodostojan plan smanjenja deficita

Hrvatska vlada ima vjerodostojan plan smanjenja proračunskog deficita, a zauzela je i pravi pristup gospodarskom rastu usredotočivši svoja nastojanja na privlačenje ulaganja te pokušavajući iskoristiti sredstva međunarodnih institucija i EU fondova, ocijenio je Michele Napolitano, viši direktor u londonskom timu rejting agencije Fitch zaduženom za rejtinge zemalja nove Europe.

Hrvatska vlada u šest je mjeseci stvorila proračunski okvir primjereniji za put slabog gospodarskog rasta, a to je ono što zemlje na takvom putu moraju učiniti. Poboljšali su naplatu poreza i potaknuli izmjene u zakonskom okviru koje bi trebale olakšati smanjenje državne potrošnje u budućnosti. Također imaju vjerodostojan plan smanjenja deficita, izjavio je Napolitano u razgovoru za agenciju Bloomberg.

Fitch Ratings je u jučer objavljenom izvješću, pod nazivom "Hrvatska: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga", ocijenio da je hrvatska Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova, a ključni izazov s kojim se suočava bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta. Prije nekoliko dana, 5. rujna, Fitch je revidirao naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

U jučerašnjem izvješću Fitch napominje da je sveobuhvatna reforma tržišta rada, koja rješava rigidnosti i u privatnom i u javnom sektoru, važna za poboljšanje konkurentnosti kako bi dala podršku srednjoročnom potencijalu rasta BDP-a i očuvanju hrvatskog investicijskog rejtinga. Vlada je provela promjene radnog zakonodavstva koje se tiču fleksibilnosti plaća u javnom sektoru, kaže se u izvješću Fitcha, u kojem se navodi i da je niska stopa zaposlenosti u gospodarstvu ključno strukturno usko grlo. Preustroj državnih kompanija mogao bi dovesti do više razine nezaposlenosti, no nadamo se da bi dio radne snage apsorbirao privatni sektor kada dođe do zamaha privatnih ulaganja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju kazao je Napolitano za Bloomberg.

BDP će pasti 1,7 posto

U Fitchovom izvješću se još napominje da je hrvatsko gospodarstvo suočeno sproblemom rasta te da zemlja nije bila u stanju ostvariti rast još od 2008. godine. Prema Fitchovim najnovijim prognozama, ove će godine hrvatski BDP realno pasti za 1,7 posto, a potom će u kratkom roku ostvarivat anemičan rast od 1,5 posto.

Vlada je zauzela pravi pristup rastu, usredotočivši svoja nastojanja na privlačenje ulaganja te pokušavajući iskoristiti sredstva međunarodnih institucija i iz EU fondova. Naš je dojam da je vlada svjesna da nema vremena za opuštanje, da je svjesna da je ovo tek početak vrlo dugog procesa i da će značajni odmaci u ispunjenju fiskalnih ciljeva negativno utjecati na rejting, ističe Napolitano.

Dodao je da Hrvatska mora smanjiti proračunski manjak i postići održiv gospodarski rast da bi joj bile podignute prognoze za kreditni rejting, a što se vjerojatno neće dogoditi u idućih nekoliko godina. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox