Fleksibilan rad iskorjenjuje skupu fluktuaciju radnika

Hrvatski poslovnjaci otkrivaju kako je fleksibilan rad često ključni čimbenik pri zapošljavanju. Čak 87 posto ispitanika otkriva da bi između dva slična radna mjesta radije odabrali ono s mogućnošću fleksibilnog rada. Visokih 77 posto ispitanika potvrđuje da fleksibilan rad poboljšava i mogućnosti zadržavanja radnika, govori najnovija anketa tvrtke Regus, globalnog dobavljača poslovnih prostora.

Traženje novih zaposlenika skup je postupak koji većina globalnih tvrtki želi izbjeći. CIPD procjenjuje da je trošak odlaska zaposlenika 4.625 funti, a ako se radi o menadžerima i stručnjacima, taj trošak raste za dodatnih 5.000 funti. Budući da je više od trećine poslovnjaka istaknulo zadržavanje radnika kao prioritet, kojim mjerama tvrtke mogu smanjiti troškove zapošljavanja te istovremeno privući i zadržati vrhunske radnike? Fleksibilan rad, otkrivaju ispitanici, rješenje je za sva tri problema.

Anketa u kojoj je ispitano mišljenje više od 20.000 viših rukovoditelja i vlasnika tvrtki iz 95 zemalja potvrdila je da se fleksibilan rad u Hrvatskoj može upotrijebiti kako bi se smanjila fluktuacija radnika (i posljedični visoki troškovi agencija za zapošljavanje) jer je 70 % ispitanika fleksibilan rad istaknulo kao pogodnost koja će privući vrhunske radnike.

Ispitivanje je dalo i sljedeće rezultate:

• 75 % ispitanika odgovorilo je da mogućnost fleksibilnog rada povećava odanost zaposlenika;

• 58 % radnika odbilo bi posao koji ne nudi mogućnost fleksibilnog rada;

• 59 % ispitanika duže bi ostalo na svom zadnjem radnom mjestu da su imali mogućnost fleksibilnog rada.

Zaposlenik tvrtke Regus ispitivanje komentira na sljedeći način: "Zapošljavanje i zadržavanje vrhunskih radnika već je dugo vremena prioritet svake uspješne tvrtke, no neke tvrtke ne mogu si priuštiti velike bonuse ili pozamašne plaće kako bi ostale konkurentne na tržištu rada. Rezultirajuća fluktuacija također je od presudne važnosti jer tvrtke nastoje izbjeći troškove agencija za zapošljavanje i probleme koji nastaju prilikom zapošljavanja.

"Fleksibilan rad, čiji su troškovi niži od nefleksibilnog rada u uredu, postojećim i budućim zaposlenicima nudi privlačne pogodnosti smanjenog stresa i bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života te predstavlja jeftino rješenje za privlačenje i zadržavanje vrhunskih radnika. Zapanjujuća je i činjenica u kojoj je mjeri fleksibilan rad dana uobičajen jer mnogo je ispitanika izjavilo kako su svoje radno mjesto odabrali na temelju fleksibilnosti." PS/S.P.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox