Foley: Hrvatska gubi prilike, investicije odlaze drugdje

Američki veleposlanik na odlasku James Foley, poznat kao oštar kritičar nepovoljne poduzetničke i ulagačke klime u Hrvatskoj, izjavio je u petak kako su njegovi napori da se ta klima poboljša dali slabe rezultate.

Ako ću biti iskren prema sebi...moram priznati da nemam puno za pokazati od mojih napora za promicanje poboljšanja poslovne i ulagačke klime u Hrvatskoj. Žao mi je što to kažem, ali to je bio jedan od mojih glavnih ciljeva ovdje kao veleposlanika, rekao je Foley u oproštajnom razgovoru s hrvatskim novinarima.

Nažalost klima je još uvijek teška. Bojim se da Hrvatska gubi ekonomske prilike, dok investicije odlaze u regiju, drugdje u Europu i svijet, dodao je. Da bi Hrvatska uspjela, njezino gospodarstvo mora postati konkurentno, za što su nužna poboljšanja poslovne i ulagačke klime te strukturne ekonomske reforme, smatra Foley.

Na upit da li i dalje američkim tvrtkama ne bi preporučio dolazak u Hrvatsku, kako je svojedobno govorio, kazao je kako im "ne bi preporučio da ne dolaze, ali bi ih savjetovao da se pripreme za izazove,za odgode, komplikacije, birokraciju".

"Šok konkurencije"

Ocijenio je da nova hrvatska vlada "shvaća te realnosti i spremna je provesti nužne promjene". S ulaskom u EU, Hrvatsku očekuje "šok konkurencije" koji će, po njegovim riječima, ubrzati provedbu nužnih promjena poslovnog okruženja.

Na pitanje o mogućnosti da američki osiguravateljski div AIG sudjeluje u privatizaciji Croatia osiguranja, rekao je da oklijeva odgovoriti na to pitanje, jer "tvrtke postoje da bi ostvarile dobit i u tome su prilično surove, ili barem dobro procjenjuju što je dobra poslovna klima i dobar posao". No, ako je to dobra tvrtka a ja mislim da je, to bi bila racionalna odluka, dodao je Foley. (Hina/jk)

 

 

Foto: Robert Anić/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox