Francuski bogataši: Molimo, oporezujte nas!

Neki od najbogatijih Francuza, uključujući nasljednicu kozmetičkog carstva L'Oreala i čelnika naftnog giganta Totala, pozvali su u utorak vladu da ih oporezuje kako bi pomogli u rješavanju financijskih problema države.

U peticiji objavljenoj na internetskoj stranici časopisa Le Nouvel Observateur, direktori 16 kompanija i super bogatih pojedinaca pozvali su na uvođenje posebnog doprinosa koji bi plaćali bogataši, a koji istovremeno ne bi naštetio tokovima novca.

Peticija je uslijedila nakon nedavna poziva američkog multimilijardera Warrena Buffeta američkim vlastima da povećaju poreze njemu osobno i ostalim bogatašima kako bi i oni doprinijeli mjerama štednje. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy planira ukinuti neka porezna izuzeća koja pogoduju bogatima, kako bi namaknuo dodatnih 5 do 10 milijardi eura u proračunu za 2012.

Ministrica financija Valerie Pecresse izjavila je ovoga mjeseca da vlada radi na novome doprinosu koji bi plaćali oni koji zarađuju više od milijun eura godišnje. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox