Francuzi zakonom žele spriječiti zatvaranje tvornica?!

Nova francuska socijalistička vlada želi spriječiti val zatvaranja tvornica i priprema zakon koji bi prisilio poduzeća da prodaju pogone kojih se žele riješiti, rekao je u jednom novinskom intervjuu u četvrtak ministar industrije Arnaud Montebourg.

Nezaposlenost je u Francuskoj blizu najviše razine u 13 godina i nastavlja rasti, pa je ministar Montebourg pozvao čelnike kompanija da zatraže pomoć od vlade znatno prije no što se nađu u situaciji koja ih sili na otpuštanja. Službena je Montebourgova titula 'ministar za oporavak industrije'.

Poručio sam poslovnim čelnicima da je bolje tražiti pomoć znatno prije no što se pojave problemi, rekao je Montebourg u intervjuu za pariški dnevnik Le Monde. Francuskom gospodarstvu ponovo prijeti recesija i vlada i sindikati pripremaju se za tisuće otkaza, budući da svi pokazatelji navode na zaključak da ih poduzeća odgađaju za radzoblje nakon dva kruga parlamentarnih izbora, zakazana za 10. i 17. lipnja.

Ukidanje 45 tisuća radnih mjesta?

Sindikat CGT, jedan od najvećih u Francuskoj, upozorio je u utorak vladu da bi u kratkoročnoj perspektivi moglo biti ukinuto oko 45 tisuća radnih mjesta. Ministar Montebourg potvrdio je da je ta brojka vjerodostojna.

Naša je uloga sačuvati sva radna mjesta koja možemo sačuvati. Zato moramo moći anticipirati koliko je god moguće, kazao je Montebourg. Koliko još dugo možemo tolerirati ukidanje radnih mjesta koja bi mogla biti sačuvana kada bi se poduzeća zadovoljila manje vrtoglavim profitima?, dodao je.

Tvrtke moraju prihvatiti mjere koje će ograničavati takve zloporabe. U izradi je odgovarajući zakon, rekao je, dodajući da će novi zakon prisiliti tvrtke da neprofitabile tvornice prodaju kupcima po tržišnim cijenama. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox