Frontex: Otkrivanja u središnjem Sredozemlju na rekordnoj razini

U prva četiri mjeseca ove godine broj otkrivenih neregularnih prelazaka granica na vanjskim granicama EU-a dosegnuo je gotovo 80 700, gotovo 30% više nego godinu dana prije i najveći ukupni broj za razdoblje od siječnja do travnja od 2016., prema preliminarnim izračunima *.

Broj neregularnih graničnih prijelaza Europske unije preko središnjeg Sredozemlja u prva četiri mjeseca 2023. učetverostručio se u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, popevši se na najvišu razinu otkako je Frontex počeo prikupljati podatke 2009., čak i kao unose o svim drugim velikim ruta odbijeno od prije godinu dana.

Ključni pronalasci

1.U travnju je zabilježeno 25 200 detekcija neregularnih prelazaka granice, što je 25% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

2.Središnje sredozemna ruta čini nešto više od polovice nezakonitih prelazaka u EU do sada ove godine.

3.Ulasci drugim migracijskim rutama u EU zabilježili su pad.

Otkrivanja o kojima su izvijestila nacionalna tijela na srednjomediteranskoj ruti povećala su se na gotovo 42 200 u razdoblju od siječnja do travnja 2023.

Kriminalne krijumčarske skupine sve više koriste improvizirane metalne čamce koji su na brzinu sastavljeni nekoliko sati nakon polaska. Ribarski brodovi često vuku te metalne brodove bliže talijanskom otoku Lampedusa, njihovom glavnom odredištu.

Ova je ruta činila nešto više od polovice ilegalnih prelazaka u EU do sada ove godine. Središnje Sredozemlje potaknulo je svih 28% porasta ukupnih detekcija do sada ove godine; ostatak od sedam najboljih ruta zabilježio je pad u rasponu od 7% do 47%.

Skupine organiziranog kriminala iskorištavaju političku nestabilnost u nekim zemljama odlaska kako bi povećale broj migranata koje krijumčare preko granica EU-a.

Kao odgovor na to, više od 2400 stalnih časnika i osoblja Frontexa sudjeluje u operacijama zaštite vanjskih granica EU-a, kao i pružanju potpore državama članicama i susjednim zemljama koje se suočavaju s različitim izazovima na vanjskim granicama EU-a.

Iako su Sirijci bili najčešće otkrivena nacionalnost do sada ove godine, sa 17% od ukupnog broja na svim migracijskim rutama, njihov broj posljednjih mjeseci uglavnom pada u korist državljana iz subsaharskih zemalja. Broj državljana Bjelokosti porastao je osam puta, a pritvaranja građana Gvineje upeterostručena. Otkrivanja afganistanskih državljana pala su za nešto više od polovice.

Tijekom razdoblja od siječnja do travnja, zapadnobalkanska ruta, koja prolazi kroz zemlje uključujući Srbiju i Bosnu do država članica EU-a Mađarske i Hrvatske, bila je druga najaktivnija s više od 22 500 detekcija, što je pad od 21% u odnosu na godinu ranije.

Zemlje u regiji usklađuju svoje vizne politike s EU-om, a Mađarska je ojačala svoje kapacitete granične kontrole, pridonoseći padu.

Napomena: Preliminarni podaci prikazani u ovom priopćenju odnose se na broj detekcija neregularnog prelaska granice na vanjskim granicama Europske unije. Ista osoba može prijeći granicu više puta na različitim mjestima na vanjskoj granici.

 

 

Route

April 2023

Jan-April 2023

Jan-April 2022/ Jan-April 2023

Top Nationalities

(Jan - April 2023)

Central Mediterranean

14474

42165

292%

Cote d’Ivoire, Guinea, Pakistan

Western Balkans

7140

22546

-21%

Syria, Afghanistan, Turkey

Eastern Mediterranean

1473

7856

-31%

Syria, Palestine, Afghanistan

Western African

1203

 

3422

-47%

Morocco, Cote d’Ivoire, Senegal

Western Mediterranean

830

2876

-15%

Morocco, Algeria, Guinea

Eastern Border

47

1561

-20%

Ukraine, Syria, Iran

Exits towards the UK

4656

12149

-4%

Unknown, Afghanistan, Syria

Izvor: Frontex za izdanja Business Media Groupe, Poslovni savjetnik i Udruga.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox