G7 poziva proizvođače nafte da povećaju proizvodnju

Ministri financija skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) pozvali su zemlje-proizvođače nafte da povećaju proizvodnju kako bi se zajamčila dostatna opskrba tržišta te upozorili da je Zapad spreman posegnuti u strateške rezerve nafte kako bi se anulirale rastuće cijene koje bi mogle zakočiti globalni rast.

Spremni smo zatražiti Međunarodnu agenciju za energiju da poduzme odgovarajuće poteze kako bi se osigurala dostatna i pravovremena opskrba tržišta. Aktualni uzlet cijena nafte odražava geopolitičke zabrinutosti i određene poremećaje u opskrbi. Apeliramo na zemlje proizvođače da povećaju proizvodnju kako bi se podmirila potražnja, navodi se u izjavi zemalja skupine G7 od utorka.

Cijene nafte porasle su nakon što su zapadnjačke sankcije Iranu dovele do gubitka milijun barela sirove nafte koliko je izvozila ta članica Organizacije zemalja izvoznica nafte. Cijene nafte u utorak su porasle zbog približavanja uragana Isaaca američkoj obali Meksičkog zaljeva koja obiluje naftom.

Vlada američkog predsjednika Baracka Obame priopćila je kako je i dalje spremna razmotriti mogućnost puštanja nafte iz strateških rezervi.

Ta opcija se razmatra već neko vrijeme i ostaje kao mogućnost, no danas nemamo ništa za objaviti, kazao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Službeni Washington je u ožujku razmatrao mogućnost posezanja u strateške rezerve nafte, ali se suzdržao od toga nakon što su cijene nafte pale. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox