Gates pomaže borbu protiv AIDS-a sa 750 milijuna dolara

Zaklada Billa i Melinde Gates donirat će 750 milijuna dolara Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, najavio je četvrtak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu suosnivač Microsofta Bill Gates.

Donacija dolazi u obliku mjenice a ne gotovine, što po Zakladi Gates "daje Globalnom fondu fleksibilnost i ovlasti za učinkovitu distribuciju sredstava na temelju neposrednih potreba", prenosi CNN. Podržavajući Global fond, možemo pomoći da se promijeni sudbina najsiromašnijih zemalja u svijetu. Ne mogu zamisliti važniji posao od toga, rekao je Gates u priopćenju.

Na konferenciji za novinare na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Gates je rekao da se sredstva mogu odmah koristiti za "spašavanje života, bilo da se radi o mrežama za krevete (za zaštitu od malaričnih komaraca) ili za liječenje tuberkuloze, a to su dvije bolesti koje možda nemaju uočljivist rada s HIV-om ali su jednako važne".

Donacija dolazi povrh 650 milijuna dolara koje je Zaklada Gates već poklonila Globalnom fondu od njegova pokretanja prije 10 godina.

Očekivane zlouporabe?

Fond je trenutačno pod povećalom zbog kontroverze oko moguće zlouporabe sredstava. Gates je izjavio kako je "prilično razočaran" pisanjem o kontroverzama oko fonda, ocijenivši kako je očekivano da se dio sredstava zlouporabi ako se radi o zdravstvenim programima u Africi, ali interes spašavanja života daleko nadmašuje ta zastranjivanja. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox