Gazirana pića bez šećera sve popularnija

Sukladno trendovima smanjenog šećera u proizvodima i naša je anketa pokazala gotovo dvostruki rast broja konzumenata koji piju gazirana pića bez šećera

Nakon pet godina ponovili smo anketno istraživanje u kategoriji bezalkoholnih pića. Riječ je o kategoriji koja je u zadnjih godinu dana bila jedan od najjačih katalizatora inflacije jer su cijene ovih proizvoda snažno rasle pa smo stoga odlučili provjeriti kako je to utjecalo na stavove i kupovne navike naših potrošača. Slijedom toga, dobivene ćemo rezultate usporediti s anketnim istraživanjem provedenim u isto doba 2028. godine.

Kod vrste bezalkoholnog pića koje najčešće konzumiraju osjetna je razlika samo kod voćnih sirupa koji su u zadnjih pet godina pali s 14,2% na 7,6%. Na vrhu su i dalje prirodni sokovi s 25%, što je za 2,7% manje nego ranije, a slijede gazirani sokovi s praktično nepromijenjenih 18% udjela. Praškasti napitci malo su napredovali te sada imaju 8,2%, ledeni čajevi su ostali na gotovo istom udjelu od 5,8% kao i aromatizirana voda koju sada preferira 5,1% građana. U kategoriju "Ostalo" stavili smo mineralnu vodu (gaziranu i negaziranu) te su rezultati pokazali značajan rast popularnosti ove kategorije i to za 8,4%, na sadašnjih 30,3% udjela.

Sljedeće pitanje bilo je vezano za učestalost konzumacije gaziranih sokova, a prema tom kriteriju onih koji svakodnevno konzumiraju ova pića ima 6,3% ili 1,4% manje nego 2018., dok je broj onih koji gazirana pića piju nekoliko puta tjedno porastao za 1,6%, na sadašnjih 20,7%. Po učestalosti slijede oni koji ova pića piju jednom tjedno i njih ima 18,9% ili 3,4% više, a potom dolaze odgovori nekoliko puta mjesečno s 20,9% (+1,7%) te rjeđe od toga s 24,1% (+6,4%). No, ono što je posebno zanimljivo odnosi se na udio onih koji ističu da ne konzumiraju gazirane sokove, a kojih je 2018. bilo 20,8%, dok je ove godine njihov udio svega 9,1%.

Cola je bila i ostala najpopularniji okus gaziranih pića, a svoj je udio u proteklih pet godina dodatno povećala s ranijih 38,3% na sadašnjih 46,5%. Daleko iza su okusi limuna ili limete sa 16,9% koji su dosta izgubili na popularnosti, konkretno 8,6%, dok je naranča zadržala gotovo identičan udio te ima 15,1%. Tonik je porastao za 2,8% te sada ima 12% poklonika, a gazirana aromatizirana voda istodobno je pala za 1,7%, na aktualnih 9,4% udjela.

Sukladno trendovima smanjenog šećera u proizvodima i naša je anketa pokazala gotovo dvostruki rast broja konzumenata koji piju gazirana pića bez šećera jer je njihov udio s 15,5% u 2018. narastao na 30,1% u 2023. godini.

Istodobno je podosta splasnuo entuzijazam za spravljanje vlastitog soka kod kuće. Naime, entuzijasta koji rade vlastiti sok u prethodnom je istraživanju bilo 58,5%, a ove je godine njihov broj pao na 49,1%.

Istraživanje su tijekom svibnja 2023. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Izvor: Ja Trgovac

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox