Gdje su rezultati popisa stanovništva?

Prošlo je godinu i pol od kada su popisivači i kontrolori napravili potpis stanovništva, a rezultati još uvijek nisu stigli.

Unatoč činjenici da je popis odavno završen hrvatski građani još uvijek ne znaju podatke o spolu, starosti, državljanstvu, narodnosti, vjeri i jeziku. Iz Državnog zavoda za statistiku najavili su da bi rezultati popisa trebali biti objavljeni u prosincu, piše Večernji list

Da bi dostigli taj rok, čak 85 službenika posao obavlja u trećoj smjeni, od 22 do šest sati ujutro. Iako su prije popisa, koji je poreznike stajao 160 milijuna kuna, prihvaćene sve preporuke europskih statističara, a rezultati trebali biti objavljeni u roku od deset mjeseci, čak se i prebrojavanje u Hrvatskoj pokazalo problematičnim. Statističari smatraju da oni za to nisu krivi.

Obrada popisne građe bila je predviđena u deset mjeseci, ali započela je godinu kasnije nego što je bilo planirano jer prethodna vlada nije donijela odluku o privremenom zapošljavanju 400 djelatnika za obradu popisa pa nije bilo moguće obraditi građu u roku. Obrada je počela kada je početkom 2012. pokrenuto zapošljavanje na temelju odluke Vlade te zaposleno 396 djelatnika na šest mjeseci, objašnjavaju iz Državnog zavoda za statistiku.

Prema kolektivnom ugovoru noćni rad će biti plaćen, a treća smjena raditi će do 10. studenog. Samo za usporedbu Kinezima je trebalo šest mjeseci da objave rezultate popisa stanovništva. (HT)

 

 

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox