Geert Wilders protiv proširivanja EU, ni Hrvatska nije u njegovoj viziji EU

Čelnik nizozemske Stranke slobode, članice nizozemske nove vlade, Geert Wilders kazao je u razgovoru za njemački list Spiegel kako njegova stranka odbija svako daljnje proširenje Europske unije, što znači da neće glasovati ni za ulazak Hrvatske u EU.

Stranka slobode odbija svaki oblik širenja EU-a. Mi ćemo glasovati protiv priključenja zemalja kandidatkinja, uključujući i Hrvatsku - rekao je Wilders, dodajući da će nizozemska vlada većinu za tu odluku trebati tražiti u drugim strankama.

Wilders, poznat po svojim desničarskim i islamofobskim stajalištima, također je kazao da će glasovati i protiv ulaska Turske u EU. Turska bi bila trojanski islamski konj u EU, i to bi značilo da imamo vanjske granice s kriminalnim državama poput Sirije i Irana - dodao je nizozemski političar.

Wilders smatra da je islam totalitarna i nasilna ideologija, i tvrdi da će se boriti protiv islamizacije Europe.

Protiv nizozemskog političara već su bile podignute tužbe zbog poticanja na mržnju i zbog diskriminacije. On je ranije već govorio da je islam "fašistička ideologija", a Kuran je uspoređivao s knjigom Adolfa Hitlera "Mein Kampf".

Njegova je stranka na parlamentarnim izborima održanim u lipnju ove godine postigla uspjeh, te je tako i njegova pozicija ojačana. Njegova Stranaka slobode postala je treća najjača stranka u zemlji, nije izravno zastupljena u vladi ali osigurava vladi većinu u parlamentu, te stoga ima i određeni utjecaj.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox