Genijalci u Hrvatskoj nisu tražena roba?

Mladi inovator Lovro Dujnić ovih se dana vratio s poznatog sajma inovacija Innova-Eureka 2011., na kojem je osvojio zlatnu medalju Grand-prix Bruxellesa. Unatoč tome u Hrvatskoj još uvijek nema posao, a nije upao niti na fakultet, piše vjesnik.hr

Nakon uspjeha u Bruxellesu Lovro i mentor Mladen Marušić vraćaju se na posao ali na istoj adresi. Lovro je prije mjesec dana počeo raditi u tehničkoj školi Fausta Vrančića, u kojoj je ove godine maturirao. Za njega je u travnju ove godine čula cijela Hrvatska, a prozvan je genijem nakon što je izumio znanstveno vozilo upravljano internetom, za što je na najprestižnijem svjetskom godišnjem skupu inovatora u Ženevi osvojio zlatnu medalju i nadmašio iskusne inženjere iz 50 zemalja svijeta. To mu je osiguralo status da je bio prva osoba na svijetu koja je mogla upravljati automobilom u New Yorku, sjedeći za računalom u zagrebačkoj školi. 

O stanju i prilikama za razvoj u Hrvatskoj Lovro kaže: Ovdje je sve u banani. Umjesto da se uzdignu, pametni proizvodi se gase ili ih pokupe stranci. Šteta, jer ova bi zemlja mogla puno zaraditi na inovacijama. Kao da se namjerno želimo riješiti pametnih ljudi i pametnih stvari.

Kako nije prošao test iz hrvatskog jezika nije se mogao upisati na Fakultet elektrotehnike i računarstva. Kada je ipak uspio položiti maturu na FER-u više nije bilo mjesta. Nitko mu nije ponudio niti posao pa je srećom uskočila škola i primila ga na neodređeno vrijeme kao stručnog suradnika.Ali i u školi se može baviti ozbiljnim projektima jer je škola Fausta Vrančića potpisala ugovor s engleskom tvrtkom o razvoju vozila upravljanog internetom. Radi se o niskom vatrogasnom vozilu namijenjenom ulasku u velike zatvorene prostore poput podzemnih garaža, tunela ili hala, a vozilo bi gasilo požare bez ljudske posade. (HT)

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox