GMO komarac protiv malarije

Mužjaci malaričnog komarca, koji bi genetskom intervencijom bili lišeni sposobnosti proizvodnje spermatozoida, mogli bi spriječiti prijenos malarije i smanjiti mogućnost širenja ove smrtonosne bolesti, ustvrdili su znanstvenici s britanskog Imperial Collegea iz Londona.

 

Znanstveno je utvrđeno da od malarije u svijetu godišnje umre oko 800.000 ljudi, od čega njih 90 posto u Africi, a među njima je 92 posto djece. Bolest šire ženke koje se s mužjakom pare samo jedanput u životu. Istraživanje britanskih znanstvenika ukazuje na mogućnost da ženka ne razlikuje plodnog od neplodnog partnera. Članovi ekipe londonskih znanstvenika u laboratoriju su stvorili 100 sterilnih malaričnih komaraca mužjaka, na način da su u oplođena jajašca insekta ubrizgali vrstu proteina koja je spriječila da se kod muških jedinki razviju testisi, pritom ne mijenjajući ništa u njihovu ponašanju i seksualnom funkcioniranju.

U laboratorijskim uvjetima sterilni su mužjaci i dalje proizvodili sjemenu tekućinu, a ženke su se s njima parile kao i obično. Nakon parenja ženka malaričnog komarca prolazi kroz određene fiziološke promjene, a zatim polaže jajašca. Unatoč tomu što se iz tih jajašaca nije ništa izleglo, ženke nisu tražile novog mužjaka niti su se parile drugi put. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox