Goran Jungvirth: Pobijedili smo u ratu, izgubili smo u miru

mr.sc. komparativne politike Goran Jungvirth u novoj kolumni za izdanja Business Media Group-e

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj mahanjem zastavama u Kninu, neizbježno je osvrnuti se na put zemlje nakon oslobodilačkog rata te prepoznati paradokse i izazove koji su se razvili tijekom godina mira. Iako je ostvarena pobjeda nad agresorom i stvorena samostalna država, Hrvatska se suočava s brojnim unutarnjim problemima koji smanjuju entuzijazam iz ratnih godina.

Citat iz naslova su riječi hrvatskog znanstvenika Pavla Močilca koje je upotrijebio na društvenim mrežama opisujući svoj posjet Sisku za vrijeme ljetnog odmora, gradu gdje je bilo, prema njegovim riječima, življe devedesetih godina prošlog stoljeća nego sada, nakon 28 godina mira.

I dok hrvatski branitelji, državni dužnosnici i nogometni navijači mašu zastavama na proslavi u gradu Kninu, čijoj bivšoj dugogodišnjoj gradonačelnici traje suđenje zbog korupcije, mnogim građanima koji tim skupinama ne pripadaju i nije baš do slavlja.

Više od četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj i dalje raste broj povlaštenih branitelja, a smanjuje se broj stanovnika. Uz vanjski dug raste i uhljebska birokracija, kao i utjecaj navijačkih skupina, koje ne samo da mrze strance, već i Hrvate iz drugih dijelova države ili koji ne razmišljaju kao oni. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću u jednoj europskoj državi navijačke skupine mogu natjerati lokalne samouprave na otkazivanje koncerata hrvatskih predstavnika na Eurosongu - grupe Let 3.

Pogotovo to pada teško građanskom sloju koji se lažno ponadao da se nešto pozitivno događa u Hrvatskoj, kada je riječki bend alternativaca poslan da nas predstavlja u svijetu.

A kako nas predstavljaju navijačke skupine vidi se ovih dana u Grčkoj. Čak se dogodilo i ubojstvo. No bitno je da se maše zastavama…da se gradi u Zagrebu nogometni stadion, a da će se crkvi koja će dati zemljište - izgraditi kao protuusluga 11 novih bogomolja. Fućkaš vrtiće i škole… jer nogomet, navijači i crkva će sigurno pomoći u zaustavljanju negativnog trenda odlaska građana iz zemlje.

Hrvatska (ne)diplomacija

U prošloj kolumni negativno sam spomenuo predstavljanje Hrvatske od strane njezine diplomacije, kojoj je domet razgovor s Draganom Čovićem. No hrvatski predsjednik je uspio nadmašiti hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i njegovog legendarnog ministra. 

Kao da stvara ili predstavlja neki rusofilski blok druži se s Miloradom Dodikom, predstavnikom Republike Srpske u kojoj još traje aktivno negiranje genocida u BiH. Kao i ocrnjivanje hrvatske Oluje kojom je oslobođena naša država. 

Licemjerje i laži vodstva bosanskih Srba idu do te granice da su podvalili fotografiju bošnjačke izbjegle djevojčice iz Žepe - da predstavlja na njihovoj manifestaciji srpsko dijete izbjeglo nakon Oluje.

Dodatno je uznemirujuće je što su bosanski Srbi obilježavali Oluju u gradu Prijedoru, gdje je 1992. godine počinjen pokolj i etničko čišćenje. Haško tužiteljstvo je smatralo da se i tamo dogodio genocid, nesrpsko stanovništvo je ubijano, zatvarano, zlostavljano i tjerano na nošenje bijelih traka, kao što su Židovi bili primorani na nošenje Davidove zvijezde. 

No hrvatski predsjednik se nalazi na moru s Dodikom, a dospio je na listu negatora genocida izjavom kojom je šokirao ‘Majke Srebrenice’. Pogađate tko je prvi na toj listi Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari? Milorad Dodik.  

Milanovićevoj međunarodnoj izolaciji, koju spominju politički analitičari, sigurno neće ići u prilog ni poziv mađarske predsjednice na Sinjsku alku. Zna se dobro čiji je mađarski premijer Orban igrač kada se govori o ratu u Ukrajini, a lako se može googlati i Milanovićev stav u vezi toga. Bitno da se maše zastavama...

Plinska afera i to nova

Samo par dana od prve kolumne za Poslovni savjetnik i najave intervjua s direktoricom GONG-a za časopis Udruga.hr u vezi dokumentarnog filma ‘Gospodari plina’ - u Hrvatskoj je izbila nova plinska afera.

 U njoj je otkriveno da je HEP najviše prodavao plin tvrtki PPD po cijenama nižim od tržišnih, nekad i po 1 cent. Ovaj skandal istaknuo je hitnost potrebe za većom transparentnošću u poslovanju državnih kompanija i za oštrijim mjerama protiv korupcije. Osuda koju je doživio HDZ od strane saborske oporbe zbog ovog skandala ukazuje na važnost političke odgovornosti. No koje naravno niti u ovom slučaju nije bilo. 

Predsjedniku uprave HEP-a i dugogodišnjem HDZ-ovcu Frani Barbariću još nije pala vlas s glave, no ipak dogodilo se nešto. Novinari su otkrili da je bespravno sagradio kuću s bazenom na Hvaru, a upravo u vrijeme pisanja kolumne stigla je i prva kazna državnog inspektorata.

Jedan od komentatora skandala na Reddit-u je zaključio u vezi Barbarića: “Lik koji je na čelu jednog od najvažnijih društava u državi, državni dužnosnik koji ima 63 nekretnine ide bespravno graditi 64 nekretninu. Dakle, sama činjenica da jedan takav lik, koji je zapravo državni dužnosnik, ide na tako bezobrazan način kršiti zakon, govori o njihovom moralu, etici, poštenju, poštivanju države i zakona itd. Kad su nam ovakvi državni dužnosnici što onda možemo očekivati od mafije?!”.

Psovke iz komentara su izostavljene:)

Političke odgovornosti Barbarića za bespravnu gradnju, koja je eskalirala u Hrvatskoj, također još nema.

Osjećate li se kao pobjednici 28 godina od završetka rata? Mašete li zastavama ako niste u povlaštenim skupinama?

(ps/sm)

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Poslovnog savjetnika

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox