Gospodarska klima u eurozoni sve gora

Gospodarska klima u 17 članica eurozone u rujnu je dodatno pogoršana, šesti mjesec zaredom, a ponovno slabi i povjerenje među tamošnjim poslovnim čelnicima, pokazala su najnovija izvješća Europske komisije.

Indeks gospodarske klime, koji izrađuje Komisija, u rujnu se spustio na 85 bodova, što je pad za 1,1 indeksni bod u odnosu na prošli mjesec. Taj pokazatelj drži se tako i dalje osjetno ispod dugoročnog prosjeka od 100 bodova. Među najvećim europskim tržištima ozračje je značajnije pogoršano u Njemačkoj i Francuskoj, uz pad odgovarajućih indeksa za 1,1 odnosno 1,6 bodova. Slijedi Nizozemska, s padom indeksa za 1,2 boda.

Neke su pak zemlje ugodno iznenadile, poput Španjolske čiji je indeks gospodarske klime povećan za 1,3 boda u odnosu na mjesec ranije, objavila je EK. U 27-članoj EU odgovarajući indeks smanjen je za 0,9 indeksnih bodova, na 86,1 bod. Od značajnih gubitnica ističe se Poljska, s padom indeksa od 2,2 boda, dok se među dobitnicima isticala Britanija, uz rast indeksa za 0,4 indeksnih bodova. Pogoršanje gospodarske klime Komisija najvećim dijelom pripisuje slabljenju povjerenja među poslovnim čelnicima u sektoru usluga i maloprodaje, te među potrošačima.

Indeks povjerenja potrošača na mjesečnoj je razini smanjen za po 1,3 boda u eurozoni i EU u cjelini, na minus 25,9 odnosno 24 boda, priopćeno je iz Bruxellesa, koji je time neznatno snizio početnu procjenu njegove vrijednosti za EU a potvrdio onu za eurozonu. Odvojeno izvješće EK, koje mjeri poslovnu klimu samo u zemljama članicama eurozone, također je pokazalo pogoršana očekivanja poslovnih čelnika, nakon kratkotrajnog blagog poboljšanja u prethodnom mjesecu. Pripadajući indeks u rujnu je smanjen za 0,16 indeksnih bodova, na minus 1,34 boda. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox