Gospodarsko-socijalno vijeće počinje s radom nakon pola godine

Gospodarsko-socijalno vijeće  nastavit će rad, nakon više od pola godine, u srijedu, 9. ožujka. Na sjednici GSV-a koja će se održati u Banskim dvorima, predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca raspravljat će o problemu neisplate plaća, te neplaćanja poreza i doprinosa, kao i programu gospodarskog oporavka, potvrdio je predstojnik Vladina ureda Vitomir Begović.

GSV je prekinuo rad prošloga ljeta uslijed bojkota sindikata koji su na taj način iskazivali nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o radu (ZOR). Spor oko ZOR-a u međuvremenu je riješen te je pripremljen sporazum po kojem bi GSV ubuduće trebao djelovati, a koji isključuje mogućnost nadglasavanja oko najbitnijih pitanja.

Danas je uklonjena i posljednja prepreka za nastavak rada GSV-a jer je postignut dogovor o novom Zakonu o reprezentativnosti, kojim će biti riješen prijepor sindikalnih središnjica oko kriterija za utvrđivanje reprezentativnosti.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Vladin ured za socijalno partnerstvo osnovat će stručnu skupinu sastavljenu od domaćih i inozemnih stručnjaka za radno zakonodavstvo koja će do 1. lipnja pripremiti prijedlog Zakona o reprezentativnosti kojim će se regulirati sva sporna pitanja, najavio je Begović. (Hina/jk)

 


 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox