''Gospodarstva u razvoju se pregrijavaju''

Brzorastuća gospodarstva u nastajanju počinju pokazivati znakove pregrijavanja, upozorio je u vodeći dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).


Mnoga tržišta u nastajanju, uključujući Kinu, nastoje obuzdati inflaciju i veliki priljev kapitala u gospodarstvo. Iako MMF mjesecima upozorava na rizike pritiska na cijene, najnovije izjave prvog zamjenika MMF-ova izvršnog direktora Johna Lipskya očituju sve izraženiju zabrinutost te međunarodne institucije.

Za gospodarstva u nastajanju, koja rastu po stopama od 6,5 do sedam posto, višak kapaciteta uglavnom je iskorišten pa svjedočimo prvim znakovima pregrijavanja - rekao je Lipsky u intervjuu za Reuters Insider.

Rastuće cijene nafte dodatno su zakomplicirale problem inflacije, no Lipsky ističe da MMF nije snizio svoje prognoze rasta jer smatra da je skok cijena nafte privremen.

Prije no što su se nemiri proširili u Libiju, poskupljenje nafte u drugoj polovini 2010. i početkom 2011. uglavnom je odražavalo poboljšane gospodarske prognoze. Najnovije su pak bojazni u vezi s poremećajima u opskrbi generirale faktor straha koji je katapultirao cijene iznad razine od 100 dolara za barel i ako se ona održi, to će predstavljati veću prijetnju za rast, zaključio je. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox