Gospodarstvo u kolapsu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Stanje u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije iznimno je teško, a negativne trendove gospodarskog razvoja i poslovanja gospodarskih subjekata dodatno pojačava velika ovisnost županije o investicijama države i javnih poduzeća, rečeno je na sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je posebice teško stanje u poljoprivredi, u kojoj je ovogodišnja suša prouzročila štete veće od 400 milijuna kuna, a koje, kako je kazao, ukoliko izostane brza reakcija države, mogu biti katastrofalne za mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Zabrinjava nas stanje u gospodarstvu, a bojimo se i da će nova statistička podjela Hrvatske pridonijeti produbljivanje razlika u gospodarskom razvoju među pojedinim krajevima i županijama u Hrvatskoj, rekao je Galić.

Istaknuo je kako županijske vlasti u cilju pomoći nerazvijenim županijama, kao što je Vukovarsko-srijemska, traže od države donošenje zakona o potpomognutim područjima, pomoć u financijskom i kadrovskom jačanju županijske te gradskih i općinskih razvojnih agencija, kao i osnivanje fonda iz kojega će se financirati priprema projekata za EU fondove onih jedinica lokalne samouprave i uprave koje nemaju dovoljno sredstava za učešće pri realizaciji pojedinih projekata. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije Nenad Jerković naveo je kako je u županiji trenutačno nezaposleno 18.985 osoba, što je za 9,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna plaća u županiji iznosi oko 3.500 kuna i za oko 25 posto je niža od prosječne plaće u RH, dok županijski BDP za prosjekom države zaostaje za 40 posto. Struktura gospodarstva županije je nepovoljna, u kvalitativnom smislu zaostaje za onom na razini Hrvatske, dominantno je učešće trgovine, a trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija, poljoprivreda i šumarstvo te građevinarstvo zajedno ostvaruju više od 88 posto prihoda u županiji.

Gubitak od 99 milijuna kuna 

U 2011. županijsko gospodarsko iskazalo je gubitak od 400 milijuna kuna, a dobit od 301 milijun kuna, što znači da je poslovalo s neto gubitkom od 99 milijuna kuna. Od ukupno 1.597 poduzetnika njih 66,5 posto posluje s dobitkom, a 33,5 posto sa gubitkom.

Krajem lipnja ove godine u županiji je bilo blokiranih 612 pravnih osoba, odnosno njih 38 posto, sa 1.923 radnika, a iznos njihovih nepodmirenih obveza je 995,7 milijuna kuna, što je povećanje od 63,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Blokirano je i 1.311 fizičkih osoba ili njih 46,5 posto, a iznos njihovih nepodmirenih obveza je 287,2 milijuna kuna, što je povećanje od 11,9 posto na godišnjoj razini.

Prema njegovim riječima, županija, gradovi i općine ulažu velike napore u pripremi projekata kojima bi se privukla raspoloživa sredstva iz domaćih i stranih izvora i na taj način potaknula gospodarska aktivnost. Međutim, situacija je toliko složena i teška da je gotovo nemoguće osigurati i obvezni minimalni iznos vlastitog sufinanciranja projekata, upozorio je Jerković. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox