Gotov stečaj Coninga: Čačić duguje oko 177 milijuna kuna

Stečajni postupak nad tvrtkom Ingprojekt, kako se od 1995. zove bivši Coningov holding u kojemu je direktor bio sadašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, nakon sedam godina napokon će biti završen ovih dana, piše Večernji list.

Vjerovnici od bivše Čačićeve tvrtke traže čak 452 milijuna kuna, no stečajni upravitelj im je prizano oko 177 milijuna kuna jer je ostalo otišlo u zastaru. Najveći dio potraživanja, oko 282 milijuna kuna odnosi se na propali posao Coninga u Izraelu.

Ovaj posao mrlja je u karijeri Radimira Čačića koji se kao prvi potpredsjednik Vlade voli predstavljati kao uspješan poduzetnik.  Upravo je Čačić 1991. godine kao direktor Coninga u Izraelu dogovorio gradnju oko 1300 stanova što je velikim dijelom presudilo stečaju Coninga, odnosno Ingprojekta.

Potraživanja od Coninga ima poduzeće Zagorje koje je trebalo graditi stanove u Izraelu, zatim država koja potražuje oko 50 milijuna kuna za neplaćene poreze i doprinose te Coning inženjering koji potražuje oko sedam milijuna kuna.

Vjerovnici se nisu uspjeli namiriti

Ingprojekt gotovo da nema imovine pa se vjerovnici nisu mogli naplatiti, a prodajom dionica prikupilo se oko 80-ak tisuća kuna.  Ingprojekt nema imovine jer je osnovao četiri tvrtke kćeri (dok se tvrtka još zvala Coning holding): Coning inženjering, Coning ekologija, Coning turizam i Coning informatika. Na njih je prenesena materijalna imovina u obliku zemljišta, zgrada i opreme, a Coningu su ostala potraživanja, ulaganje u dionice novoosnovanih društava te obveze. Coning je na tvrtke kćeri prenio i djelatnosti te su zaposlenici prešli raditi u nove tvrtke. Coning od 1994. do revizije 2002. godine nije imao nijednog zaposlenika. (jk)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox