Građani uglavnom zadovoljni svojim ''kvartovima''

Istraživanje koje je oglasnik za nekretnine CentarNekretnina proveo u ožujku na 500 ispitanika pokazalo je da je 60 posto građana zadvoljno lokacijom na kojoj žive.


Više od polovice ispitanika (57 posto) sami su odabrali lokaciju na kojoj stanuju, njih 43 posto nisu je sami birali jer su nekretninu dobili u nasljedstvo (40 posto), njih 28 posto živi kod roditelja, k partneru se uselilo 19 posto, a 13 posto ih je navelo druge razloge, kao što je na primjer useljenje u POS-ove stanove.

Za one koji su sami birali lokaciju stanovanja, na odabir je najviše utjecala blizina i količina zelenih površina (38 posto ispitanika). Trećina (32 posto) je lokaciju odabrala zato što su tamo već živjeli, pa im se svidjela.

Zbog izgleda i arhitekture četvrti lokaciju je odabralo 23 posto ispitanika, zbog uređenosti 22 posto, dok je 21 posto njih četvrt odabralo zbog toga što im obitelj živi u blizini.

 

Ponovno ista četvrt

Ukupno 62 posto ispitanika bi za stanovanje ponovno odabralo četvrt u kojoj sada žive, a kod onih koji su sami birali lokaciju taj udio iznosi 69 posto.

Blizina škole i vrtića element koji ispitanici najbolje ocjenjuju u četvrtima u kojima žive, prosječnom ocjenom 4,12. Slijede blizina javnog prijevoza (s ocjenom 4,02) i blizina liječnika/doma zdravlja (s ocjenom 3,9). Ispitanici gotovo jednako dobro ocjenjuju količinu zelenih površina (3,89), a nešto slabije uređenost prometnica (3,42). Najmanje su zadovoljni zabavnim (2,50) i kulturnim (2,21) sadržajima.

Ispitanici koji nisu sami birali lokaciju stanovanja u prosjeku su dali nešto niže ocjene od onih koji su lokaciju birali sami. Ukupna prosječna ocjena svih elemenata za ispitanike koji su sami birali lokaciju je 3,44, dok je kod onih koji lokaciju nisu birali sami 3,23.

 

Svjesni cijena

Ispitanici su većinom svjesni traženih cijena stanova na lokaciji na kojoj žive - svega 16 posto ih ne zna kolika je tražena cijena stana na lokaciji na kojoj žive.

Najviše ispitanika, njih 23 posto, živi u nekretnini veličine 61 do 80 četvornih metara. Njih 20 posto živi u nekretnini 41 do 60 četvornih metara te isto toliko u nekretnini 81 do 100 četvornih metara. U nekretninama manjim od 40 metara kvadratnih živi 8 posto ispitanika.

Više od polovice ispitanika (56 posto) živi u stanu u stambenoj zgradi, dok u kući živi njih 33 posto. Kvadratura kuća je u prosjeku veća nego kvadratura stanova, pa tako ispitanici koji žive u kući žive u prosječno 136 četvornih metara, dok ispitanici koji žive u stanu žive u prosječno 69 četvornih metara. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox