Granić na svjedočenju ponovio da je sve s Hypo bankom odradio Sanader

Nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu. Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić nastavio je svjedočiti o aferi Hypo banka, piše dnevnik.hr.

Granić je rekao da je sve poslove s austrijskom Hypo bankom vodio njegov zamjenikSanader. Gospodine predsjedniče to je bio sastanak početkom listopada 1994. godine i poslije toga ja više nisam bio niti na jednom sastanku s predstavnicima banke, dok nije završio čitav proces, odgovorio je Granić na pitanje o tome da li je prisustvovao još kojem sastanku s predstavnicima Hypo banke. 

Tužiteljstvo je zanimalo više informacija o pismu namjere koje je Granić spomenuo na prošlotjednom svjedočenju. Nakon pisanja medija i nakon izjava obrane gospodina Sanadera da sam možda i ja mogao primiti proviziju, jako sam se koncentrirao na svaki trenutak vezan za ovaj kredit i sjetio sam se naknadno pisma namjere i još jedne stvari koju ću tijekom svjedočenja reći, rekao je Granić. 

Pomoć iz Južne Amerike 

Rekao je i što je znao o tijeku pregovora s Hypo bankom: Dva, tri dana, nakon ovog sastanka s predstavnicima banke, na kraju jednog našeg rutinskog sastanka, moj zamjenik mi se nasmijao i kratko kazao, da mu je predsjednik Tuđman uputio jednog uglednog iseljenika iz Južne Amerike, Hrvata, koji ima dobre političke i poslovne veze u Austriji, i sa Hypo bankom, da mu pomogne. Ja sam se isto nasmijao i rekao, ako mu može pomoći, da mu pomogne, ali da ne želim nikakve formalne odnose s Ministarstvom vanjskih poslova.

Da tužiteljstvo ništa ne prepušta pretpostavkama pokazalo je i tim što je Granića pitalo da pojasni zašto se nasmijao: Nasmijao sam se iz razloga što je hrvatska dijaspora izuzetno puno pomogla u procesu međunarodnog priznanja, obrane i humanitarne pomoći Hrvatskoj. Nakon toga dolazio je određeni broj ljudi koji su nudili razne usluge, ali su bili interesno vezani i nismo s takvim ljudima imali dobra iskustva. 

Ali navodi da mu predsjednik Tuđman nikada nije spomenuo ime navedenog iseljenika. (HT)

 

 

Izvor: www.dnevnik.hr
Foto: Marko Prpic/PIXSELL 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox