Grbić: Policija nema saznanja da iza nasilnih prosvjeda stoji oporba

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić izjavio je da policije nema saznanja o tome da iza nasilnih prosvjeda na prilazima zagrebačkom Markovom trgu stoje oporbene stranke, kako je to nedavno ocijenio glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.

Ne. Kroz prekršajnu obradu i kriminalističko istraživanje koje smo proveli nad 65 osoba nismo došli do takvih saznanja i ja to ne mogu potvrditi - izjavio je Grbić novinarima u Ravnateljstvu policije, upitan raspolaže li i policija saznanjima da su u organizaciji divljanja po Zagrebu i njegovu financiranju sudjelovale i neke oporbene stranke, kao što je to ustvrdio Pavić. Odbacio je tumačenja da je policija pregrubo reagirala na nasilne prosvjede, ističući da je postupanje policije bilo iznimno profesionalno. Mene je zasmetalo u određenom dijelu medija da nije dat vjeran prikaz. Uvijek se prikazuje posljedica, a nikako ono što je prethodilo - rekao je Grbić.

Naglasio je da su prosvjednici u subotu u Radićevoj ulici na policiju, koja je tamo blokirala pristup Markovu trgu, počeli bacati kamenje i boce te ih vrijeđati pogrdnim riječima, a da je policija prema njima potom primijenila upravo ona sredstva prisile koja su bila najprimjerenija za osiguranje reda i mira te odbacivanje napada. Tom je prigodom policija privela 65 osoba te je nad njima provedena prekršajna obrada i kriminalističko istraživanje, pri čemu je 39 osoba kazneno, a 16 osoba prekršajno prijavljeno. Budući se među njima nalazilo i pet maloljenika, kaznena prijava protiv njih bit će upućena redovnim putem, rekao je Grbić.

Izvijestio je i da su 34 osobe uz kaznenu prijavu privedene istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, te da su u tijeku saslušanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela sudjelovanja u grupi radi napada te sprječavanja službene osobe. U ovom trenutku u Hrvatskoj više nitko ne dvoji da izražavanje neslaganja s određenim stanjem u društvu i određenim temama je pravo i svakog pojedinca da izrazi svoje nezadovoljstvo na miran i primjeren način. Međutim, sve ono što se dešavalo protekli tjedan, a posebice u subotu, bilo je sve samo ne demokratsko izražavanje svojeg mišljenja - poručio je Grbić. (Hina/mš)

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox