Grčić: Preispitat ćemo investicijske projekte, posebice izvore financiranja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić najavio je da će Vlada preispitati sve investicijske projekte, prije svega u smislu izvora financiranja. 

Preispitat ćemo sve investicijske projekte, prije svega u smislu izvora financiranja, kazao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara o najavama rezanja kapitalnih investicijama nakon što je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Hrvatske. U ovoj će situaciji kamatne stope biti korigirane, nadam se ne previše, a primjeri usporedivih zemalja pokazuju da su im, nakon sličnog pada rejtinga, kamatne stope povećane za 0,5 do 0,6 postotnih bodova, kazao je Grčić.

Ne očekujem nagli skok kamatnih stopa, ali to će odrediti naše aktivnosti prema javnim investicijama, analizirat ćemo svaki projekt, pa i projekte javnih poduzeća, rekao je Grčić Upitan za komentar izjave ministra financija Slavka Linića o izdavanju narodnih obveznica, Grčić je kazao kako je to u svakom slučaju jedan od mogućih izvora financiranja. To bi za građane moglo biti interesantno, s obzirom na nešto višu kamatnu stopu nego u bankama. Ali to je i određeni rizik, jer ako se štednja povlači i ide u obveznice, banke će povećati pasivne kamate, pa to onda vodi i rastu aktivnih kamatnih stopa, ističe Grčić. U ovom trenutku treba biti jako oprezan i o tome ćemo voditi računa, kazao je.

Ministar Linić jučer je, odgovarajući na upit o mogućem izdavanju narodnih obveznica, kazao da se sada o tome razmišlja još više i intenzivnije. Želimo ostati na domaćem tržištu, građani imaju nešto štednje, i ako pokažu zanimanje okrenut će se i tome, kao i mirovinskim fondovima, rekao je Linić. Grčića su novinari upitali i za komentar izjave Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) nakon pada rejtinga. Oni su iznijeli svoje mišljenje, ali i oni su kreatori politike, plana 21, i nose svoj dio odgovornosti kao bilo koji član Vlade, smatra Grčić. HNS je, nakon pada rejtinga, reagirao priopćenjem u kojem je poručio da Vlada mora u najkraćem roku ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox