"Grčka je primjer onoga što bi se moglo dogoditi Italiji"

Šef talijanske vlade Mario Monti izjavio je da parlament ima "malo vremena" da odobri plan štednje koji je vlada hitno usvojila na sjednici u nedjelju, kako ne bi došlo do toga da Italija "ne može više isplaćivati plaće".

Parlament je suveren ali vrijeme istječe i ograničene su manevarske mogućnosti, kazao je Monti u intervjuu državnom radiju Rai Uno, ocjenjujući "preuranjenom procjenu" hoće li od parlamenta tražiti ubrzavanje postupka. Zastupnici počinju razmatranje plana u srijedu a na plenarnoj sjednici početkom sljedećeg tjedna trebali bi ga usvojiti. Uslijedit će rasprava u senatu.

Vladin plan protiv krize, usvojen samo 17 dana nakon dolaska na čelo vlade Maria Montija, obuhvaća drakonske mjere štednje od približno 20 milijardi eura i mjere obnove gospodarstva u visini od 10 milijardi.

Monti je izjavio kako je svjestan "žrtve" koju traži od Talijana, posebice glede mirovina, te je ocijenio "opravdanim" prosvjede sindikata, ponavljajući da su te mjere nužne.

Alternativa je vrlo konkretna opasnost onemogućavanja isplate plaća i mirovina. Grčka je primjer onoga što se moglo dogoditi Italiji, objasnio je Monti. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox