Grčki izlazak iz eurozone izvediv, ali ne i poželjan

Izlazak Grčke iz eurozone bio bi izvediv, kazao je dužnosnik Europske središnje banke Joerg Asmussen, dodajući ipak da je skloniji opciji ostanka krizom pogođene zemlje unutar područja jedinstvene europske valute.

Prvo, nesumnjivo sam skloniji ostanku Grčke u monetarnoj uniji, izjavio je Asmussenom u intervjuu objavljenom u njemačkim novinama Frankfurter Rundschau. Drugo, na Grčkoj je da se za to pobrine, dodao je član izvršnog odbora ECB-a. Upozorio je pritom da takozvani izlazak Grčke ne bi bio kontroliran kao što neki misle. Bio bi popraćen slabljenjem rasta i povećanjem nezaposlenosti i vrlo skup – za Grčku, Europu u cjelini, pa čak i za Njemačku.

Također je kazao da bi bilo dobro da Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), europski trajni krizni fond, bude pokrenut u najkraćem mogućem roku. ESM je bolji instrument za rješavanje krize nego EFSF (privremenog kriznog fonda), kazao je.

Naglasio je također da bi po njegovom mišljenju bilo dobro da Europska središnja banka (ECB) intervenira na tržištima obveznica kako bi pomogla sniziti troškove zaduživanja određene zemlje tek nakon što ona zatraži pomoć iz europskih kriznih fondova i ispuni odgovarajuće ekonomske uvjete. Osobno smatram da bi bilo dobro tražiti da se zahtjev za intervencijom na primarnom tržšitu putem EFSF-a/ESM-a uputi prije no što intervenira i ECB, kazao je. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox