Grčki premijer: Za nas počinje nova era

Nova era počinje za Grčku, rekao je grčki premijer Georgij Papandreu nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti njezino zaduženje. Bit će to za nas novi početak. No i dalje moramo raditi, kazao je.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozdravio je u četvrtak "iznimno važne odluke" čelnika eurozone.

Glavna direktorica Svjetskog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je iz Washingtona "velik napredak" ostvaren na europskom summitu, čestitavši čelnicima eurozone na donošenju "programa koji će moći odgovoriti na krizu u regiji". Odmah ću upravnom odboru MMF-a preporučiti da Grčkoj isplati sljedeću ratu zajma, istaknula je u priopćenju, dodavši da provedba "prihvaćenih gospodarskih reforma" ostaje za Atenu "najvažnija zadaća".

Lagarde je istaknula da je dogovor banaka i EU-a kojim se privatni sektor odriče polovice grčkih potraživanja koje posjeduje "od presudne važnosti za povećanje održivosti duga".

Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji počeo u srijedu navečer, a završio oko četiri sata u četvrtak ujutro. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox