Grčko gospodarstvo palo 6,2 posto

Grčko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazali su objavljeni službeni rezultati.

Grčka središnja banka istodobno je revidirala podatak za prvo tromjesečje, koji sada pokazuje pad za 6,5 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 6,2 posto. U cijeloj 2012. gospodarstvo bi se trebalo smanjiti za 4,5 posto, nakon 6,9-postotnog pada u 2011., procjenjuju u središnjoj banci.

Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka odobrili su Grčkoj dva paketa pomoći ukupne vrijednosti oko 240 milijardi eura kako bi redovno podmirivala svoje financijske obveze. Prošle su godine ujedno privatni vjerovnici pristali otpisati više od 100 milijardi eura duga, otprilike pola iznosa ukupnog duga, kako bi se spriječio grčki bankrot.

Atena je istodobno pristala na oštre mjere štednje, gospodarske reforme i opsežnu privatizaciju, što se sada odražava na gospodarskoj aktivnosti. Nezaposlenost je u međuvremenu dosegnula rekordnu razinu. Nova vlada na čelu s konzervativcima još nije zaokružila program novih mjera štednje ukupne vrijednosti 11,5 milijardi eura, koje su uvjet za isplatu sljedeće tranše međunarodnih zajmova u iznosu nekih 31 milijardu eura. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox