Gredelj nastavlja poslovanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na ročištu vjerovnika TŽV Gredelj u stečaju, koje je zbog velikog broja sudionika održano u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, vjerovnici su odlučili da se nastavi poslovanje u toj tvrtki i izradi stečajni plan. 

Nakon ispitnog ročišta, na kojem je potvrđeno više od 770 milijuna kuna tražbina, uslijedilo je izvještajno ročište na kojem su, na temelju izvješća stečajnog upravitelja TŽV Gredelja Pere Hrkaća, vjerovnici većinom glasova odlučili o nastavku proizvodnje. 

Gredelj postoji od 1894. i bilo bi ga šteta ugasiti. U tom smislu sam donio odluku da Gredelj nastavi raditi, kazao je Hrkać podnoseći izvješće. Posljednjih godina Gredelj radi s gubitkom od 70 do 80 milijuna kuna koji se generirao zbog neprimjerenog odnosa između rada, plaća i broja ljudi. Donio sam odluku da Gredelj može raditi s tisuću ljudi istu količinu poslova koje je obavljao s 1500 ljudi, kazao je Hrkać. Dodao je da ako se želi ostvariti stečajni plan, vjerovnici moraju biti spremni i na neke žrtve koje će ipak biti manje od žrtvi koje bi imali u likvidacijskom postupku.

Vjerovnici su s 99,6 posto glasova prihvatili Hrkaćev prijedlog o nastavku poslovanja Gredelja, da se imovina koja nije nužna za obavljanje poslovne djelatnosti unovči u stečajnom postupku, da se pokrene postupak legalizacije objekata, te da se nastave započeti sudski postupci radi naplate tražbina. Većinom je glasova prihvaćen prijedlog da stečajni upravitelj izradi nacrt stečajnog plana.

Sporna točka bila je samo to da se sastav Odbora vjerovnika ostavi nepromijenjen s pet članova. Neki vjerovnici predložili su da se broj članova poveća, međutim, to nije prihvaćeno. Ročišta su održana u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma zbog velikog broja vjerovnika za koje ni najveća dvorana na Trgovačkom sudu ne bi bila dovoljna, a sutkinja je bila Vesna Malenica. Tvornica željezničkih vagona Gredelj u stečaju je od 1. listopada ove godine. Trenutno je u Gredelju zaposleno 1.000 radnika, od čega 840 proizvodnih radnika i 160 radnika koji djeluju kao servis proizvodnji. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox