Grupa GEN-I iznimno uspješna u prvoj polovici 2020.

U prvih šest mjeseci 2020. godine grupa GEN-I uspješno je poslovala i premašila očekivanja. U prvoj polovici godine premašila je planirani EBIT za gotovo 20 posto, prodala 65 TWh električne energije i plina, a prodaju  solarnih elektrana za samoopskrbu povećala za više od 50% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Istodobno, izdala je komercijalne zapise u vrijednosti od 25 milijuna eura i na taj način dodatno ojačala svoj financijski položaj. »Uspjeh GEN-I prepoznali su i investitori, koji su svoje povjerenje potvrdili upisom na novo izdanje komercijalnih zapisa u iznosu većem od 40 milijuna eura, što je značajno više od planiranog, « rekao je dr.  Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I.


Grupa GEN-I dočekala je krizu u vrlo dobrom financijskom stanju; nisko zadužena, s diversificiranim portfeljem i s poslovnim modelom koji omogućava fleksibilnost i brzu reakciju. GEN-I je prvu polovicu 2020. godine zaključio s EBIT-om od 11,1 milijuna eura te je tako za 20% premašio postavljeni plan usvojen 2019. godine.

Ulagači su s upisom na novo izdanje komercijalnih zapisa većim od 40 milijuna eura pokazali povjerenje u Grupu GEN-I. Budući da već dobra pozicija likvidnosti nije zahtijevala takav obujam, emisija je završila na 25 milijuna eura kao što je planirano.

Grupa je do kraja lipnja 2020. prodala 65 TWh električne energije i plina, kako putem fizičkih tako i financijskih ugovora, što predstavlja gotovo 80% realizacije u 2019. To je postignuto trgovanjem u više od 20 država i strateškim usmjeravanjem na trgovanje na zapadnim tržištima. Osim toga, dodatno je usmjerena na povećanje aktivnosti na europskom tržištu plina. Procjenjuje se da će 2020. godina biti rekordna po količini i da će premašiti prošlu godinu za najmanje 25% te se na godišnjoj razini približiti 100 TWh prodane električne energije i plina.

Uspjeh Grupe ogleda se i u preostalim područjima poslovanja GEN-I i usmjerenosti na zelenu digitalnu transformaciju, budući da je zanimanje za solarne elektrane iznimno poraslo, a prodaja solarnih elektrana premašila sve planove. Solarne elektrane GEN-I Sonce instalirane su u 90% svih slovenskih općina, čime se od siječnja 2017. do ožujka 2020. godine smanjila količina emisije CO2 za više od 6.700 tona.

»Naš se uspjeh temelji na pametnom poslovanju, razvoju novih proizvoda, usredotočenosti na korisnika, zelene tehnologije budućnosti i dobro osmišljenoj strategiji koja nam omogućava prilagođavanje nepredviđenim promjenama, poput trenutne epidemije koronavirusa i njenih posljedica, « izjavio je dr. Robert Golob

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox